All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. dmvA
  6. 2017
  7. House CR / dmvA

House CR / dmvA

  • 03:00 - 18 April, 2018
  • Curated by Danae Santibañez
House CR / dmvA
House CR / dmvA, © Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

© Sergio Pirrone © Sergio Pirrone © Sergio Pirrone © Sergio Pirrone + 70

  • Architects

  • Location

    Zonhoven, Belgium
  • Category

  • Architect in Charge

    David Claes, Liesje Reyskens
  • Team

    David Driesen, Tom Verschueren, Gert-Jan Schulte
  • Area

    195.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • General Contractor

    Danny Philtjens
  • Structural Engineer

    ASB
  • Concept

    White Icon
  • More Specs Less Specs
© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

Text description provided by the architects. Liesje Reyskens is a young Belgian art photographer. She prefers working with young cute models, portrayed as dolls in a colourful, pink and barbie-like world.  

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

The Flemish rural development is characterized by a ribbon development.  Along the main roads, you will find a lot of detached and semi-detached houses.  The brief of our client was to design a contemporary house with integrated workspace that could be used as exhibition space as well.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

Keywords in her program of requirements were flexibility, light, privacy and the tight budget.

The biggest challenge was to give an architectural response to the adjacent house on the left side of the building plot.

Section
Section

dmvA started designing by searching for the ideal form that fitted in with the adjacent house. The new building consists of an almost completely closed ground floor and a rather small upper structure with a gabled roof.   

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

dmvA designed a completely open living and workspace, structured and divided into different sections by three inner courtyards.  The patio’s act as light-catchers and 'ambiance generators’.

Ground Floor
Ground Floor

dmvA wanted to create an icon, a landmark, as a response to the often-ridiculous building regulations and the unadapted town planning regulations in Flanders. So they opted for white and smooth plasterwork as finishing material for all facades. To reinforce the monolith character of the new building, the gabled roof is finished by white tiles.

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

To reduce energy cost, dmvA opted for a green roof.  The side facade of the archetype-like superstructure is finished as a double skin, consisting of horizontal white aluminium bars and hanging flower boxes.  Pink flowers refer to the work of the photographer. 

© Sergio Pirrone
© Sergio Pirrone

Anecdotes:
° A common friend, Renee Pijpers, gallery owner from Albus Lux, introduced dmvA to Liesje Reyskens
° Liesje Reyskens won in 2008 the ‘Canvascollectie’ an art competition for young and starting artists in Flanders annually organized by the Belgian TV channel.
° The building plot before commencement of construction

View the complete gallery

About this office
Cite: "House CR / dmvA" 18 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/892664/house-cr-dmva/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.