the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Singapore
  5. LOOK Architects
  6. 2017
  7. The Pair House / LOOK Architects

The Pair House / LOOK Architects

  • 19:00 - 9 May, 2018
The Pair House / LOOK Architects
The Pair House / LOOK Architects, Courtesy of LOOK Architects
Courtesy of LOOK Architects

Courtesy of LOOK Architects Courtesy of LOOK Architects Courtesy of LOOK Architects Courtesy of LOOK Architects + 21

  • Civil & Structural Engineer

    JHA Partnership
  • Mechanical & Electrical Engineer

    LAC Engineers & Associate
  • Quantity Surveyor

    PQS Consultants
  • Main Contractor

    Wuxing Construction Pte Ltd
  • Site Area

    880m2
  • More Specs Less Specs
Courtesy of LOOK Architects
Courtesy of LOOK Architects

Text description provided by the architects. The project is located on a corner plot facing a busy road junction within a mature, nondescript neighborhood and consists of two equal and identical houses set within a relatively compact site with a shared driveway and green space. The houses were designed to serve as two family homes for a growing multigenerational family.

Courtesy of LOOK Architects
Courtesy of LOOK Architects

The simple and restrained design of the houses provides a backdrop for a quiet family life and reflects a desire for comfort, serenity and peace of mind. The private living spaces are articulated as two parallel metal clad volumes that cantilever over a timber lined box containing the communal living spaces below. The compact form and clarity of the composition responds to the setting of the building and provides a dignified corner expression that marks the corner of the busy road.

Courtesy of LOOK Architects
Courtesy of LOOK Architects

The spaces within the houses are organized in a rational and considered manner, with well- proportioned and comfortable living spaces doubly oriented to maximize natural lighting and ventilation through the house. Extensive timber screens further help to modulate the ambient environment, providing shading and additional privacy as well as screening the noise and dust from the heavily traffic along the main road.

Section 01
Section 01
Section 02
Section 02

Material selection enhances the formal expression of the house, with the aluminum cladding and off- form concrete offset by the generous use of timber which adds warmth and a domestic quality. The choice of timber cladding and off-form concrete also reflects the desire for the building to age well and will mark the passage of time – a house that can be well looked after for generations to come.

Courtesy of LOOK Architects
Courtesy of LOOK Architects

We worked closely with the client throughout the course of the project. Detailing and choice of materials were carefully developed to imbue the practical requirements of day-to-day living with an aesthetic sensibility. A special lightning protection system has also been used in the building, with the aluminum cladding doubling as a faraday cage for lightning protection, therefore omitting the need for unsightly lightning rods on the aluminum cladding.

Courtesy of LOOK Architects
Courtesy of LOOK Architects

View the complete gallery

About this office
Cite: "The Pair House / LOOK Architects" 09 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/892316/the-pair-house-look-architects/> ISSN 0719-8884
Courtesy of LOOK Architects

双子屋 / LOOK Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.