the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. suzuki architects
  6. 2017
  7. gré Square House / suzuki architects

gré Square House / suzuki architects

  • 20:00 - 9 April, 2018
gré Square House / suzuki architects
gré Square House / suzuki architects, © Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

© Kenta Hasegawa © Kenta Hasegawa © Kenta Hasegawa © Kenta Hasegawa + 19

  • Architects

  • Location

    Shizuoka, Japan
  • Lead Architects

    Hisako Yamamura, Kosuke Suzuki
  • Area

    79.45 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

Text description provided by the architects. This combined home and business sits on the skirts of Nihondaira, a hilly area just outside central Shizuoka City. The neighborhood is a mixture of large old farmhouses, tea fields, and new housing developments, with small shops nestled into the laid-back surroundings.The streets curve slightly as they climb gently toward the hills as if they were built on top of the old paths between fields.They lead, too, to openings where Mt. Fuji suddenly comes into view. It is in just such a spot that this house is located.

© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa
Ground Floor Axonometric
Ground Floor Axonometric

Our first step toward ensuring a smooth coexistence between the house and its surroundings was to think about how walls could be used to provide a sense of separation from the neighborhood and modulate the residents’ level of privacy. We next opened up the house in directions that brought in views and a feeling of depth.

© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa

The first floor houses a shop where the building’s owner sells clothes and miscellaneous items made from natural materials, intended to be used and loved for many years. The second floor is a light- and breeze-filled space where the owner’s mother lives. Our goal was to clearly separate the shop from the residence upstairs while still allowing the users of both spaces to feel each other’s reassuring presence. The resulting structure is slightly different from a typical multi-generation home; instead, a simple, compact square form contains space for two generations to work, live, and keep an eye on one another.

© Kenta Hasegawa
© Kenta Hasegawa
Upper Floor Axonometric
Upper Floor Axonometric

View the complete gallery

About this office
suzuki architects
Office
Cite: "gré Square House / suzuki architects" 09 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/891997/gre-square-house-suzuki-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.