the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. Atelier Andy Carson
  6. 2017
  7. Dovecote / Atelier Andy Carson

Dovecote / Atelier Andy Carson

  • 17:00 - 2 April, 2018
Dovecote / Atelier Andy Carson
Dovecote / Atelier Andy Carson, © Michael Nicholson
© Michael Nicholson

© Michael Nicholson © Michael Nicholson © Michael Nicholson © Michael Nicholson + 47

      • Other participants

        Tom Potter, Catherine Bailey-Smith, Alvin Tsang
      • Head Contractor

        Bellevarde Constructions
      • Structural Engineer

        Ken Murtagh
      • Landscape Architects

        Peter Glass & Associates
      • Surveyor

        Allen, Price & Scarratts
      • Main house area

        486 sqm internal
      • Guest house area

        126 sqm internal
      • More Specs Less Specs
      © Michael Nicholson
      © Michael Nicholson

      Text description provided by the architects. This new home designed by Atelier Andy Carson is a sanctuary from its harsh surrounds, perched on a sprawling coastal site overlooking Werri Beach, New South Wales. Green pastures and paddocks running dairy cows line this 150-acre property on one side, rugged coastal cliffs and ocean on the other.

      © Michael Nicholson
      © Michael Nicholson
      © Michael Nicholson
      © Michael Nicholson

      The four bedroom, four-and-a-half-bathroom main home consists of three linked pavilions, wrapped around a protected courtyard.
      The architects’ design is inspired by the spectacular landscape.

      © Michael Nicholson
      © Michael Nicholson
      Main House / Floor plan
      Main House / Floor plan
      © Michael Nicholson
      © Michael Nicholson

      The 180-degree views and breathtaking backdrop called for a respectful celebration of the location. Instead of providing the same view throughout the house with wall to wall glass, the design creates considered framed glimpses of what lies outside. Meanwhile, a storm-viewing room pays tribute to the drama of extreme weather fronts creeping up from the ocean.

      © Michael Nicholson
      © Michael Nicholson
      © Michael Nicholson
      © Michael Nicholson

      The clients, Beau Neilson and her husband, Jeffrey Simpson, set the brief based on a clear understanding of how they live. No strangers to the design scene (Beau is daughter of art patrons Judith & Kerr Neilson), the couple desired an elegant, comfortable residence for all conditions. Their brief also called for a modest two-bedroom guest house on the site to cater to visitors and extended family.

      © Michael Nicholson
      © Michael Nicholson

      This guest house is inspired by a farm shed, with a plan that’s charmingly simple yet highly considered in its detail. Two decks form a cross axis to the home on the north and south, providing opportunities to chase the sun or seek refuge from harsh winds. The architect and builders teamed up with a local engineering firm to develop the operable façade. Large copper panels that cover the entire western façade can be adjusted to any angle, or fully open to light and views via hydraulic cylinders concealed in the floor space. Occupants are treated to a sensory show as the setting sun penetrates deep into the living space.

      © Michael Nicholson
      © Michael Nicholson

      Visitors are encouraged to slow down from arrival – the home is accessed only by foot.
      The project’s sustainability features include utilising only tank water (harvested from the roof) and on-site sewage treatment.
      Atelier Andy Carson has created a robust family home that actively explores the relationship between building and landscape.

      © Michael Nicholson
      © Michael Nicholson

      View the complete gallery

      About this office
      Atelier Andy Carson
      Office
      Cite: "Dovecote / Atelier Andy Carson" 02 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/891747/dovecote-atelier-andy-carson/> ISSN 0719-8884
      © Michael Nicholson

      草原上的‘鸟舍’ Dovecote / Atelier Andy Carson