All
Projects
Products
Events
Competitions

Olive and Stone Residence / Nikos Mourikis

Olive and Stone Residence / Nikos Mourikis

© Pygmalion Karatzas © Pygmalion Karatzas © Pygmalion Karatzas © Pygmalion Karatzas + 32

Houses  · 
Diakopto, Greece
  • Architects Authors of this architecture project Nikos Mourikis
  • Area Area of this architecture project
    260.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2018
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    ADRIAS, Alumil, Efthimiatos, Luminex, Papadogiannopoulos, Saint-Gobain
  • Photographs

  • Structural Engineer

    Nikos Mourikis
  • Construction Management

    Nikos Mourikis
  • Client

    Michalis Katsimpiris
More Specs Less Specs
© Pygmalion Karatzas
© Pygmalion Karatzas

Text description provided by the architects. The plot for this residence is located in the Panorama village in the outskirts of Aigion town, in a 10.000 sq.m. olive grove in an 18% northern slope with panoramic views over the Corinthian Bay. The area is characterized by scattered permanent and holiday houses with the predominant chromatic feature that of the olive trees.

© Pygmalion Karatzas
© Pygmalion Karatzas

The longitudinal side of the residence is placed facing north, separating the day and night living zones with two distinct floors. Auxiliary spaces are placed in the semi-basement due to the slop and the main atrium/terrance of the house is placed within the volumetric composition. The pitched roof and the composite construction from reinforced concrete and stone follow the earthly colors of the olive grove landscape.

© Pygmalion Karatzas
© Pygmalion Karatzas
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Pygmalion Karatzas
© Pygmalion Karatzas

A robust construction with distinct volumes, leaving a large opening for the residents to visually interact with the surrounding nature and open vistas and connect the mountains on the south with the sea on the north. The cantilever elements are also placed within the volumetric envelop providing shade and protection from the wind. A projection of the earthly materials with a freestyle masonry attempts to integrate the composition to a disordered context.   

© Pygmalion Karatzas
© Pygmalion Karatzas

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Olive and Stone Residence / Nikos Mourikis" 02 Apr 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/891631/olive-and-stone-residence-nikos-mourikis/> ISSN 0719-8884
© Pygmalion Karatzas

"橄榄与石"住宅 / Nikos Mourikis

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.