We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Z House / Ronnie Alroy Architects

Z House / Ronnie Alroy Architects

© Amit Geron© Amit Geron© Amit Geron© Amit Geron+ 12

  • Area Area of this architecture project Area:  450
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Amit Geron
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Wintec, Eyal Fatal, Kamhi, Metropark, Olam Haettz, Peles, Tzalul
  • Lead Architects: Ori Warshai, Shani Sasson
More SpecsLess Specs
© Amit Geron
© Amit Geron

Text description provided by the architects. Natural landscape is the starting point for this spacious, sloped, 4000 sqm plot in a rural setting.  The concept maintains the gradual slope of the site. The house is traced on the landscape much like a meandering path - creating a changing dialogue between the house and its surroundings.

© Amit Geron
© Amit Geron

The house is in a rural agricultural surrounding. The sloping entrance path and one-story silhouette assimilate the house to its surrounding. The orthogonal geometry of the house is wrapped in a diagonal outer geometry. The spaces between the two geometries create open, yet covered, exterior spaces which are accentuated by wood. The wood coverings create a connection with the natural landscape, while warmly absorbing and diffusing the natural light thus further blurring the distinction between interior and exterior spaces.

© Amit Geron
© Amit Geron

The Layout of the house is the shape of letter "Z".  The interior of the house is in a constant dialogue with the exterior landscape. The natural slope, on which this single-level house is situated, creates a changing interaction between the interior/exterior at each of its ends.  The northern end of the structure floats above the landscape. The southern end of the house digs itself into the ground creating an intimate yard.

Plan
Plan

The main wing of the house stretches from east to west. An entire glazed facade faces the sloping garden and the pool.  Glass panels slide to one side, extending the living room into the main pergola, creating a continuity for entertaining inside and outside as one expansive space. The pool extends the plane of the southern wing of the house while the land slopes downward.  Water from the pool overflows on the far side of the pool to emphasize the tension between what has been built and Nature.

© Amit Geron
© Amit Geron

The landscape retaining walls, benches and stairs are all created from exposed concrete. The plasticity of the concrete enables the constructed forms to follow the natural slope of the plot. The landscape design preserves the nature of the site’s natural slope so that the house can both appreciate and enhance the site’s nuances.

© Amit Geron
© Amit Geron

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Z House / Ronnie Alroy Architects" 09 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/890391/z-house-ronnie-alroy-architects> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.