the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. Belgium
  5. Fragmenture
  6. 2017
  7. House L & W / Fragmenture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

House L & W / Fragmenture

  • 11:00 - 13 March, 2018
House L & W / Fragmenture
House L & W / Fragmenture, © Dennis De Smet
© Dennis De Smet

© Dennis De Smet © Dennis De Smet © Dennis De Smet © Dennis De Smet + 19

  • Architects

  • Location

    Ghent, Belgium
  • Lead Architect

    Lies Van Kerckhove
  • Area

    180.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Dennis De Smet
© Dennis De Smet

Text description provided by the architects. As part of its renovation of a terraced row house in Ghent, Belgian architects Fragmenture inserted a central triangular volume that houses the kitchen, laundry and storage spaces.

© Dennis De Smet
© Dennis De Smet
First Floor Plan
First Floor Plan
© Dennis De Smet
© Dennis De Smet

This 190-square-meter row house suffered from a lack of light and openness. An overall renovation transformed it into a pleasant and playful city residence. All original partition walls were removed in order to create a complete new organization. The bathroom is relocated to the first floor. The old outbuildings at the back of the house made way for a new compact house extension.

© Dennis De Smet
© Dennis De Smet

All necessary functions for the ground floor are organized in one triangle shaped piece of furniture. The central dark zones harbours storage space and laundry room. At the front of the house, also on the ground floor, the living room is separated from the open-plan kitchen and dining room by a custom-made cabinet that incorporates concealed and open storage.

Kitchen
Kitchen
© Dennis De Smet
© Dennis De Smet
Kitchen Island
Kitchen Island

The oblique line strengthens the perspective. Dome-shaped skylights provide the ground floor dining area and kitchen with zenithal light. The round shapes provide a counterweight to the sharp lines in the joinery. The use of warm coloured wood, terrazzo flooring versus clean white furniture and perforated steel creates an elegant material contrast.

© Dennis De Smet
© Dennis De Smet

View the complete gallery

About this office
Cite: "House L & W / Fragmenture" 13 Mar 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/890201/house-l-and-w-fragmenture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.