All
Projects
Products
Events
Competitions

Villa IJsselzig / EVA architecten

Villa IJsselzig / EVA architecten

© Sebastian van Damme © Sebastian van Damme © Sebastian van Damme © Sebastian van Damme + 23

Houses  · 
IJsselstein, The Netherlands
  • Contractor

    Bejaco
  • Contractor Installations

    Terberg Totaal Installaties
  • Engineer Installations

    Total Building Technology
  • Structional Engineer

    Geelhoed
  • Interior Architect

    NEST
  • Interior Builder

    Woodwave
  • Material of the roof

    TECU® Oxid, manufacturer KME Germany GmbH & Co.KG
More Specs Less Specs
© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

Text description provided by the architects. The villa is situated overlooking the river Hollandse IJssel. The riverside has been kept transparent to maximise the view, the dyke side has a more modest, closed character to guarantee privacy. The house refers to the neighbouring houses in the original ribbon development in terms of form but has a contemporary character with minimal details and rich colours. The copper roof and bricks have been chosen in the same shade of redbrown colour to make the whole appear as one volume.

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme
Floor Plans
Floor Plans
© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

The interior was designed in cooperation with NEST architects. A wooden core organises the internal spaces and comprises the staircases, storerooms and other facilities. Consequently, the rest of the plan can freely be utilized. On the upper floor, all bedrooms overlook the IJssel, the support areas are arranged on the dyke side. In order to receive daylight on this side in the spaces on the upper floor, roof lights are introduced. The rest of the roof can, therefore, remain clear and empty.

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

Due to the orientation and placement of the façade openings, the building itself participates in the energy management: the open side is the north side where light enters but the sun doesn’t. The more closed side is the south side and the heat build-up is limited here. Supplemented with extra insulated walls, a heat pump and solar panels, this makes for a very durable home.

© Sebastian van Damme
© Sebastian van Damme

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Villa IJsselzig / EVA architecten" 27 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/889682/villa-ijsselzig-eva-architecten/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.