Le Jardin du Côteau / Christian Blachot Architecture

Le Jardin du Côteau / Christian Blachot Architecture

© Christian Blachot© Christian Blachot© Christian Blachot© Christian Blachot+ 15

Seyssins, France
  • Client:Grenoble Habitat
  • City:Seyssins
  • Country:France
More SpecsLess Specs
© Christian Blachot
© Christian Blachot

Text description provided by the architects. This project takes place in the Pré-Nouvel eco-district designed by urban planner Jean-Pierre Pranlas-Descours and landscaper Catherine Mosbach. This large site offers very different orientations and ambiences, with points of view on the three mountain massifs, Vercors, Belledonne and Chartreuse. The different lots take place around a 6 ha natural park that extends the existing landscape. The project is located at the southern end of the park in a dominant position, leaning against the hill of Comboire facing the Vercors with a visual escape on the plain of Grenoble and the Chartreuse.

© Christian Blachot
© Christian Blachot
Site Plan
Site Plan
© Christian Blachot
© Christian Blachot
Section
Section

The design of the project is based on this privileged location by creating a route to enjoy the particularities of the site and ambiences on the park and wood side, visual and climatic environments, but also sound and olfactory. This project stands out from other projects of the eco-district by its radicality and its distribution system designed as a walk through the different dimensions of the landscape and its raw materials including white concrete. The apartments are all through to enjoy the coolness of the Comboire hill in summer and the front view of the Vercors.

© Christian Blachot
© Christian Blachot
Floor Plan
Floor Plan
© Christian Blachot
© Christian Blachot

This project includes 28 intermediate housing units, from T2 to T4 duplex, divided into two horizontal strata overlooking the park. This simple volume draws a perfect horizontal that highlights the undulations of the park. These dwellings are served from an alley that extends naturally into the woods. Each dwelling has individual outdoor access. The floor dwellings are accessible by external stairs and walkways that punctuate the driveway. The roof is vegetated: no equipment and network denature it. For this purpose, an inverted VMC has been set up.

© Christian Blachot
© Christian Blachot

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:411 allée Marthe Trillat, 38180 Seyssins, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Le Jardin du Côteau / Christian Blachot Architecture" 25 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/889414/le-jardin-du-coteau-christian-blachot-architecture> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.