All
Projects
Products
Events
Competitions

Brunswick House / Chan Architecture

Brunswick House / Chan Architecture

© Tatjana Plitt © Tatjana Plitt © Tatjana Plitt © Tatjana Plitt + 14

Brunswick, Australia
  • Architects: Chan Architecture
  • Area Area of this architecture project Area:  233
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Tatjana Plitt
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Caesarstone, G-LUX, Reece, Tait Flooring, AWS, Benchtop City, Classic Ceramics, Escenium HAUS, Masson for Light, Urban Edge Ceramics
  • Builder: Whelan Master Builders
  • Structural Engineer: Greer Consulting Engineers
  • Building Surveyor: Wilsmore Nelson Group
More Specs Less Specs
© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

Text description provided by the architects. Renovating a semi-detached, single fronted Edwardian terrace house always poses a unique set of challenges.  The sites are often long and narrow with a shared party wall on one side and an existing house which can be over 100 years old.  The main challenge is always how to create modern, flexible, light-filled spaces with limited site access and a tight budget.

Plans
Plans

With the Brunswick house, we designed the extension to be built to boundary on both sides with high ceilings, light internal materials and strategically placed skylights to bring the light in from above. We also designed the cabinetry to be customised to the client’s needs so that everything had a place and how each space was to be used was carefully considered. The kitchen and dining areas also completely open up to the backyard, extending the feeling of space to the north.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt
Sections
Sections
© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

The external view from the backyard was designed to showcase the clean, rectilinear lines of the first floor extension with fine perimeter detailing, and the vertical batten cladding providing visual depth and transparency to the façade.  The steel box around the window provides shelter, shading and privacy to the upstairs windows.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

The materials were carefully chosen to provide texture and variety to give each element and room its' own individuality, in particular with the selection of flooring, wall tiles and joinery finishes.

© Tatjana Plitt
© Tatjana Plitt

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Brunswick House / Chan Architecture" 14 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/889057/brunswick-house-chan-architecture/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.