the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Coffee Shop
  4. China
  5. XU Studio
  6. 2017
  7. Extra Time Café & Gallery / XU Studio

Extra Time Café & Gallery / XU Studio

  • 00:00 - 22 May, 2018
Extra Time Café & Gallery / XU Studio
Extra Time Café & Gallery / XU Studio, © Zijun Lin
© Zijun Lin
  • Architects

  • Location

    Shekou, Nanshan, Shenzhen, China
  • Design Team

    ShiJin Xu, Yijun Xu, Chengyu Luo, Ling Ding, Shanshan Liang, YuSang Jiang, Zhiwei He
  • Design consultant

    Tony Chen
  • Lighting consultants and construction

    Lifor Lighting Consultant
  • New Media Artist

    Fito Segrera
  • Area

    350.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

© Zijun Lin
© Zijun Lin

Our time for yours, for now, for later, for the time of our choosing.
——Raqs Media Collective

The project sits inside a beautiful white building that is the Shekou Sea World Culture and Arts Center in Shenzhen, China, designed by the world renowned Japanese architect Fumihiko Maki. Staged behind a 24-meter long building curtain wall facade, the interior design strives to harmonize with the elegance of the architecture without losing its own unique character. With this in mind, the design task at hand becomes especially exciting and challenging.

© Zijun Lin
© Zijun Lin

Art and life links
The project has a convex configuration in plan. We lined the edge of the long facade overlooking the sea coast with cafe and knowledge sharing areas, while turning the adjacent protruding square zone into a pure white art space.  The latter's adjacency and connection to the atrium of the Sea World Culture Arts Center allows the atrium to conveniently serve as its entry foyer.  Daylight guides the visitor through a high and narrow arc-shaped passage to a gateway that opens up dramatically to a 6-meter high space with floor-to-ceiling glass.

Axonometric. Image Courtesy of Xu Studio
Axonometric. Image Courtesy of Xu Studio

Cafe with sound instead of background music
Different from traditional cafe with lazy background music, in ours one can hear the sometimes magnificent and detailed sound of the waves coming from an art installation suspended in space, aptly titled, 'Waves'.   The installation contains a new media art device involving the sloshing of steel beads to recreate the sound of waves from around the world.  The side wall displays a large LED screen that immerses the room simultaneously in sight and sound of the seas, redoubling the sensory impact.

© Zijun Lin
© Zijun Lin

Also conspicuously suspended in space are ten luminous, oversized discs.  They are inspired by the designer's memory as a child, sitting by the window and watching the rain scatter ripples of varying sizes all over the outdoor pond.   Now with a larger pond outside the cafe, so to speak, we hope to seize and share that timeless moment in sensory abstraction.

© Zijun Lin
© Zijun Lin
© Zijun Lin
© Zijun Lin

In darkness, the luminescent pendant lamps behind the floor-to-ceiling window are particularly eye-catching, especially their reflection in the stillness of the outdoor pool.

Suspended on the upper mirror where a stainless steel box conceals a variety of equipment, the silver stainless steel LED strip light illuminates the space disks.  The kitchen is wrapped in semi-permeable gradient glass to form a light box.

© Zijun Lin
© Zijun Lin

'The anti-franchise franchise'
Elevated area with vertically ribbed glass and metal mesh to form a semi-private space.  When the venue transforms into a knowledge salon, the metal frame drops the projection screen, the raised platform converts into a speaker's podium.

Large expansive open spaces, along with moveable, attachable furniture, bring flexibility and unlimited possibilities to the project's function and operation, among them:  cafe, F&B, seminar salons, art exhibitions and immersive theater performances.

© Zijun Lin
© Zijun Lin

Spatial and functional flexibility, as well as adaptability of design to local conditions, combine to reinforce Extra Time's hallmark as an 'anti-franchise franchise'.   To that end, we created the brand's first store in Shanghai with spatial flexibility as a baseline, while the design language and techniques customized to reflect site conditions and business positioning found their way to a fresh new expression.  Along the way, the designers of Extra Time's Shanghai store on Changde Road turned the abandoned basement into a 'mined' underground space, characterized by rustic exposed concrete wall finishes that collide and contrast with contemporary reflective materials, as well as light-emitting film that interrupted the basement with the dull sense of dreariness of the industrial underground. 

© Zijun Lin
© Zijun Lin

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
XU Studio
Office
Cite: "Extra Time Café & Gallery / XU Studio" 22 May 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888402/extra-time-cafe-and-gallery-xu-studio/> ISSN 0719-8884
© Zijun Lin

深圳補時咖啡与艺术空间 / 拾集建筑

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.