the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Small Scale
  4. France
  5. Atelier LAVIT
  6. 2017
  7. ORIGIN Tree House / Atelier LAVIT

ORIGIN Tree House / Atelier LAVIT

  • 03:00 - 5 February, 2018
ORIGIN Tree House / Atelier LAVIT
ORIGIN Tree House / Atelier LAVIT, © Marco Lavit Nicora
© Marco Lavit Nicora

© Marco Lavit Nicora © Marco Lavit Nicora © Marco Lavit Nicora © Marco Lavit Nicora + 26

  • Architects

  • Location

    4 Rue Nicolas de Lancy, 60810 Raray, France
  • Architect in Charge

    Marco Lavit Nicora
  • Area

    23.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

      • General Contractors

        Nid Perche - créateur d'hébergements insolites
      • Structures

        Nid Perche - créateur d'hébergements insolites
      • Client

        Cabanes des Grands Chênes
      • More Specs Less Specs
      © Marco Lavit Nicora
      © Marco Lavit Nicora

      Text description provided by the architects. As its customers often wanted to define it, ORIGIN is an exceptional cabin, a unique and tailor-made project. A hundred-year-old oak, one of the most beautiful and tall of the domain of the Château de Raray was the starting point for the whole reflection: how to sublimate the tree? Creating around it a tailoring wooden-dress.

      Elevation
      Elevation

      The architectural challenge for Atelier LAVIT was to create a functional and comfortable hotel room, being faithful to the first inspiration of the project: a bird-nest.

      The design of the cabin, coupled with the construction techniques, has led to a rationalization of the assembly logic of the branches collected by the birds to create their impregnable shelters.

      © Marco Lavit Nicora
      © Marco Lavit Nicora
      Floor Plan
      Floor Plan
      © Marco Lavit Nicora
      © Marco Lavit Nicora

      Meeting point between poetry and carpentry mastery, ORIGIN tree house discreetly stands out among the centenarian oaks of the Château de Raray forest, as if it had always been part of the scenery.

      Majestic and elegant, it integrates and completes a landscape already impressive, sublimating it by offering a shelter. The access is a sequence: passing first from a platform suspended on another tall oak thirty meters away, which includes a heated spa and a chilling area. Then a wooden walkway, ten meters from the ground, leads you straight into the heart of the nest.

      © Marco Lavit Nicora
      © Marco Lavit Nicora

      A wooden ladder invites to continue the ascent in close contact with the tree, to find with wonder a large 360 ° panoramic roof-terrace.

      A belvedere on the oak forest of the domain, as surprising as unexpected because it’s hidden by the exterior wooden cladding.

      © Marco Lavit Nicora
      © Marco Lavit Nicora

      The octagonal plan organizes the space around the oak trunk, incorporating it into the inhabited volume as the protagonist of the space that is the entrance to the tree house.

      Roof Plan
      Roof Plan

      Once in the patio a feeling of protection reings as in a nest, with an easy access to the living area thanks to two large sliding glass doors. A cosy, bright and intimate atmosphere fills the space thanks to the large windows. The inner lining of the wall is made out of poplar, a light and clear wood essence with a subtile yet present scent.

      © Marco Lavit Nicora
      © Marco Lavit Nicora

      The smooth, flat interior walls are matched to the custom-made furniture surfaces, worked with fine horizontal slats, in a simple game of geometric volumes. Around the patio the living spaces develop in succession; from the entrance to the living area and the sleeping area, till a narrow corridor with three sliding doors that give access respectively to a dressing room, a well equipped bathroom and a technical closet.

      © Marco Lavit Nicora
      © Marco Lavit Nicora

      Each one of the living spaces faces the large windows overlooking the forest, offering a mid-air view on the foliage of the centennian oaks of the domain.

      View the complete gallery

      Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
      About this office
      Atelier LAVIT
      Office
      Cite: "ORIGIN Tree House / Atelier LAVIT" 05 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/888277/origin-tree-house-atelier-lavit/> ISSN 0719-8884
      © Marco Lavit Nicora

      深深深深林原木书屋 / Atelier LAVIT