the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Mixed Use Architecture
  4. Spain
  5. Arenas Basabe Palacios
  6. 2017
  7. BOX IN THE BOX / Arenas Basabe Palacios

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

BOX IN THE BOX / Arenas Basabe Palacios

  • 09:00 - 28 January, 2018
BOX IN THE BOX / Arenas Basabe Palacios
BOX IN THE BOX / Arenas Basabe Palacios, © Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

© Imagen Subliminal © Imagen Subliminal © Imagen Subliminal © Imagen Subliminal + 12

  • Architects

  • Location

    Paseo de la Herrería, 3, 28933 Móstoles, Madrid, Spain
  • Authors

    Enrique Arenas, Luis Basabe, Luis Palacios
  • Area

    940.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Collaborators

    Lidia Fernández, Carlota le Quinio, Nieves Andrea Calvo, María Angeles Peñalver
  • Structural Engineer

    gv408
  • Technical Architect

    Yolanda García Díaz
  • Contractor

    Ecay Construcciones
  • More Specs Less Specs
© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

Text description provided by the architects. The project entails the refurbishment of a 940 m2 warehouse located in Móstoles (Madrid) and its conversion into a building that provides spaces for a cultural association and sporting activities for young students. The scheme aims to preserve the existing structure and the industrial character of the building, whilst introducing two new components which serve as an element of reference for the user, both internally and externally. On the outside, a new layer is added to the facade, a corrugated aluminium skin which draws attention and intensifies the presence of the building within its industrial context.

This ventilated shell is fitted with a system of adjustable perforated window shutters that can be folded to display either an open or closed character. On the inside, THE BOX, a massive core made of OSB boards, accommodates the servant spaces: circulation, foyer, toilets, storage and MEP services. This structure spans four storeys and becomes a unifying element that gives access and weaves the varied uses of the program together: indoor playing court, assembly hall, chapel, classrooms, meeting room, offices, etc.

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal
Axonometry
Axonometry
© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

The use of clean lines and neutral-toned materials give these spaces a homogeneous appearance. The mostly white palette of translucent, transparent and opaque walls and grey continuous polished-concrete floors contrast with the forcefulness of the engineered lumber boards which clads the internal core. A double height space acts as both meeting place between users and playground for spontaneous games. The presence of THE BOX is especially prominent here, granting the building a recognizable identity, deeply associated with its new cultural use.

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Arenas Basabe Palacios
Office
Cite: "BOX IN THE BOX / Arenas Basabe Palacios" 28 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/887392/box-in-the-box-arenas-basabe-palacios/> ISSN 0719-8884
© Imagen Subliminal

“木盒中盒”活动中心 / Arenas Basabe Palacios