the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Spain
  5. Alventosa Morell Arquitectes
  6. 2017
  7. JC House Refurbishment / Alventosa Morell Arquitectes

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

JC House Refurbishment / Alventosa Morell Arquitectes

JC House Refurbishment / Alventosa Morell Arquitectes
JC House Refurbishment / Alventosa Morell Arquitectes , © Adrià Goula
© Adrià Goula

© Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula © Adrià Goula + 20

© Adrià Goula
© Adrià Goula

INTRODUCTION
The clients needed a small restoration of a house built in 1983 and, specially, the creation of a new space to work.

Site
Site

The building was very badly adapted to the land, the original topography. It was divided into two platforms separated by a retaining wall of 6 metres height. This wall generates a very important visual impact and provokes the isolation of two platforms.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

The building was very badly adapted to the land, the original topography. It was divided into two platforms separated by a retaining wall of 6 metres height. This wall generates a very important visual impact and provokes the isolation of two platforms.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

On the inferior level there was a garden and a swimming pool in a bad condition.
Although the exterior space had many possibilities to enjoy it, it was completely separated from the house by retaining wall and the two platforms were communicated by a simple stair not facilitating their use.
Els clients necessitaven una petita reforma d’una casa existent construïda l’any 1983 i, sobretot, una ampliació per a poder tenir un nou espai de treball.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

THE PROJECT’S PRIMARY GOALS
The aim of the project was to completely rehabilitate the building, adapting it to the clients’ requirements.
The program set out to solve the segregation between the two platforms, creating a new connection with the main garden, that could decrease the visual impact of the retailing wall at the same time; and also generating a new space to work.
To achieve this transformation we have designed a light metallic stair that is separated of the retaining wall, generating a new level between the two platforms, where we have situated the new space to work.
This new space is a volume made of wood that changes the vision of the retaining wall, and creates three new spaces in addition:

© Adrià Goula
© Adrià Goula

• A new terrace at the level of the original house, that changes the use of the previous narrow one.
• A new wooden volume, situated in the middle of the two old levels, creating a new studio directly opened to the main garden. It is an autonomous element and bioclimatic which it means, that it does not need heating or refrigeration. Such space is justified by its relative litheness and the desire to establish a provoking dialogue with the original structures.
• A new frame, a portico, situated at the level of the inferior garden, where the swimming pool is. This space allows clients the possibility to enjoy of a sunny terrace.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

3.- A NEW ROUTE
The new access to the main house is designed as a protruding balcony made by a simple rectangular angle iron that supports the galvanized rebar in order to generate a new exterior space full of nuances of shadows; and another more positive vision of the retaining wall.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

On the contrary, the new space to work is a compact wooden volume, separated from the inferior level by a metallic structure. It is built with the frame System and the wooden slats of the facade provides a screen for preserving privacy, while also serving as solar protection in the summertime.

© Adrià Goula
© Adrià Goula

All in all, with a simple volume and the simplicity of a new connection between the different levels of the plot we have achieved the total renovation of the previous building, and also got a pleasant house to live.

View the complete gallery

About this office
Alventosa Morell Arquitectes
Office
Cite: "JC House Refurbishment / Alventosa Morell Arquitectes " [Reforma y ampliación de la casa JC / Alventosa Morell Arquitectes ] 19 Jan 2018. ArchDaily. (Trans. Santibañez, Danae) Accessed . <https://www.archdaily.com/887339/jc-house-refurbishment-alventosa-morell-arquitectes/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.