the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Restaurants & Bars
  4. China
  5. Yiduan Shanghai International Design
  6. 2017
  7. New Shandao Restaurant / Yiduan Shanghai International Design

New Shandao Restaurant / Yiduan Shanghai International Design

  • 22:00 - 2 January, 2018
New Shandao Restaurant / Yiduan Shanghai International Design
New Shandao Restaurant / Yiduan Shanghai International Design, Bamboo corridor. Image © Quan Zhang
Bamboo corridor. Image © Quan Zhang

Stairwell. Image © Quan Zhang Staircase in the bamboo mezzanine. Image © Quan Zhang Corridor to banquet hall. Image © Quan Zhang Bamboo basket. Image © Quan Zhang + 30

Staircase in the bamboo mezzanine. Image © Quan Zhang
Staircase in the bamboo mezzanine. Image © Quan Zhang

Text description provided by the architects. Before working on this project, Mr. Xu has been thinking about the future development of restaurant, as well as new ideas of restaurant design. He wants to design a restaurant which gets rid of the stereotype and being innovative . In this case, Mr. Xu, as space magician, proves again there are new breakthroughs in blending nature into a restaurant.

Bamboo basket. Image © Quan Zhang
Bamboo basket. Image © Quan Zhang

For a long time, there is no breakthrough in field of restaurant design or even in the whole design industry. No innovation could be found in designs of different industries. It is the same with new restaurant designs, most of them are just about shaping or the arrangement of furniture, which are neither attractive nor have features that could touch people’s heart. Designers have the responsibility and should play a leading role in  improving the quality of future life and living environment.

4F Plan
4F Plan

Mr. Xu applies natural bamboo to the dining space creatively, thus combines healthy food with environment organically. Entering into the space, you will be shocked by the magical bamboo forest. You will feel peaceful and refreshing in this space with a breath of nature. 

Bamboo stairwell. Image © Quan Zhang
Bamboo stairwell. Image © Quan Zhang

Because the original building is an office building, whose nature is hard to be associated with restaurant. So tiles are used on the exterior facade from the 1st floor to the 4th floor to connect the whole building. Great "magnetic field" is generated in this way, which could leave deep impression to people. The whole building consists of  4 floors. The 1st floor is reception lobby and kitchen, the 2nd floor is banquet hall, the 3rd floor is the private rooms, and the 4th and 5th floor is social catering. Because there is an mezzanine above the 4th floor. The designer made the 4th and 5th floor as independent social dining area boldly.

Box. Image © Quan Zhang
Box. Image © Quan Zhang

Bamboo is the element that applied across the whole building and connects every floor. Two staircases are designed between the 4th and 5th floor in particular, which makes the space coherent vertically and allows more interaction. People in it will feel peaceful and contented. Materials used are simple and natural, such as: tiles, phyllostachys praecox, straw walls, plain cement, etc..

Stairwell. Image © Quan Zhang
Stairwell. Image © Quan Zhang

The whole space is interpreted based on the internationally advocated Eco-friendly concept. It presents a sense of transparent while being winding and has partitions; it is private but not depressed, which is very different from traditional space division. The creative bamboo-baskets-shaped dining area is the highlight of the design. The staircases and dining areas are all hidden in the bamboo baskets as if the whole restaurant is hidden in bamboo forest. The bamboo baskets could let in light layer-by-layer, making the restaurant more graceful, natural and simple, thus creates a space which returns to purity and simplicity.

Bamboo Dining Area. Image © Quan Zhang
Bamboo Dining Area. Image © Quan Zhang

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "New Shandao Restaurant / Yiduan Shanghai International Design" 02 Jan 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/886341/new-shandao-restaurant-yiduan-shanghai-international-design/> ISSN 0719-8884
Bamboo corridor. Image © Quan Zhang

新膳道餐厅 / 亿端国际设计

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.