the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. Brazil
  5. Tagir Fattori Arquitetura
  6. 2017
  7. Adelaide Prévidi Corporate / Tagir Fattori Arquitetura + STA

Adelaide Prévidi Corporate / Tagir Fattori Arquitetura + STA

  • 15:00 - 14 December, 2017
Adelaide Prévidi Corporate / Tagir Fattori Arquitetura + STA
© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

© Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi + 32

  • Architects

  • Location

    R. Duque de Caxias, Caxias do Sul - RS, Brazil
  • Author Architect

    Tagir Fattori
  • Team

    Gabrielle Oss Correa, Cristina Danieleski, Thaís Suzin, Ricadro Schumacher, Luiza Signori, Kelin Castoldi
  • Area

    2056.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Incorporation

    Cassol
  • Structural Engineering

    Maurício Caberlon Estruturas
  • Water, Sewage and Gas

    Fundacorp
  • Electrical Project

    Egepro
  • PPCI

    Fiora
  • Images - Renderings

    Bw5
  • Physical Model

    Detalhezz
  • More Specs Less Specs
Adelaide Prévidi Corporate / Tagir Fattori Arquitetura + STA, © Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

Text description provided by the architects. Located in Caxias do Sul, the building occupies a wide corner, due to the pre-condition of large roads, making them very wide and of great flow. Low-rise and small-scale buildings occupy the surroundings. In this scenario, the building becomes a protagonist, being the focal point for people and vehicles which pass by. The commercial building has seven floors: parking basement, three ground floor shops with mezzanine, three floors with four commercial offices each and technical space. The smaller scale of the building (the total constructed area is about 2,000 m²) and the insertion in a corner allowed us to "sculpt" the primary prism and transform it.

The small building is hierarchized on the ground floor with shops protected by a marquee that projects itself three meters towards the street. The mezzanine is between the marquee and the first typical floor, this first typical floor protects it as if the pavement recedes in relation to the main volume. In order for the building to create a transition between its neighbours, vertical volumes have been created that serve as the bulkheads for future buildings that can be installed there, so the building can be loose, free of adjustments from the rhythm of the surroundings.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

In the typical floor, the subtractions and additions create a "come and go" of volumes, identifying the office rooms. The intention was to create distinct visuals with the facade that becomes dynamic. The composition based on "boxes" that leap from the body of the building like observatories, create movement and tension. The materials used to highlight the independent blocks, while on the ground floor at the level of the walk we have black granite in the pillars between retail stores and grey aluminium in the marquee, in the body of the building we have the walls of masonry plastered and painted with closure with glazing. The porcelain ceramic coating marks the division between units.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Adelaide Prévidi Corporate / Tagir Fattori Arquitetura + STA" 14 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/885177/adelaide-previdi-corporate-tagir-fattori-arquitetura-plus-sta/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.