Casa Claros / Sommet

Casa Claros / Sommet

© Leonardo Finotti© Leonardo Finotti© Leonardo Finotti© Leonardo Finotti+ 48

Santa Cruz de la Sierra, Bolivia
  • Architects: Sommet
  • Area Area of this architecture project Area:  1600
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Leonardo Finotti
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Cortizo, Knauf, Galindo
  • Landscaping:María Inés Saavedra
  • Structure:Zelmár Ibáñez Pedraza
  • Hydro Sanitary Installation:Federico Ferrufino Cabrera
  • Electric Instalation:Reynaldo Cabrera Bejarano
  • A/C Instalation:Termoelect (Carlos Álvarez)
  • Architects In Charge:Sebastián Fernández de Córdova, Erika Peinado Vaca Diez, Mariano Donoso Rea, William Monasterio Paniagua
  • City:Santa Cruz de la Sierra
  • Country:Bolivia
More SpecsLess Specs
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Text description provided by the architects. Casa Claros is located on a slope along the riverside overlooking the city. This 1600 sqm single family  house inserts itself into the terrain and takes advantage of the slope in order to portray a smaller house on the street side. Even though we are talking about a 4-story home, the façade shows a 2-story building composed of simple lines and materials.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

The four levels that dictate the project organize the program according to access and views. The top level takes advantage of the views to the city, the river and to the golf course that lies adjacent to it. Although it normally works as a family room and an office, its open plan organization allows flexibility in terms of use and makes it possible to host big social gatherings.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti
First Floor Plan
First Floor Plan
© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

On the street level are all 5 bedrooms, a library and a TV room. The easy access to and from the street level make it comfortable to navigate into the floor while maintaining the connection to the amenities on the level below. Right under the bedrooms is the social area of the house: the living room, swimming pool, galleries, kitchen and chapel. Even though there is a secondary access from the street side into the public domain of the project, a continuous staircase connects all 4 levels, making it easy to access from every level of the project. The gym, sauna and music room work as an extension of the social area of the house and lie on the lower level. This level is inserted into the hill, which helps maintain the privacy.

© Leonardo Finotti
© Leonardo Finotti

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Casa Claros / Sommet" 06 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/884853/casa-claros-sommet> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.