Screen House / Poiesis Architects

Screen House / Poiesis Architects
© Roland Tan Yeow Teck
© Roland Tan Yeow Teck

© Roland Tan Yeow Teck © Roland Tan Yeow Teck © Roland Tan Yeow Teck © Roland Tan Yeow Teck + 24

  • Architects: Poiesis Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  950
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Roland Tan Yeow Teck
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Flos, Saint-Gobain, DLine, Flos, Vari-shield
  • Structural Engineer: JS Tan Consultants Pte Ltd
  • M&E Engineer: B S Ong
  • Quantity Surveyor: BKG Consultants Pte Ltd
  • Main Contractor: H & D Construction & Engineering
  • Id Contractor : Liang Wood Design & Build Pte Ltd
  • Landscape Contractor : Nyee Phoe Flower Garden Pte Ltd
More Specs Less Specs
© Roland Tan Yeow Teck
© Roland Tan Yeow Teck

Text description provided by the architects. The Screen House is located on a triangulated plot of land somewhere in the western part of Singapore.  Prior to the rebuilding, the carparking for the house was located on a steep incline leading up to the 1st storey of the house which is approximately 2.5m higher than the adjacent road level.  In order to take advantage of the topography of the site, the decision was made to “carve” out a basement storey. With this strategy, the carparking area is hidden away.  An entire new basement storey could then be tucked neatly into the site. The new house from road level looks like a 2.5 storey house when in fact it is a 3.5 storey volume.  

© Roland Tan Yeow Teck
© Roland Tan Yeow Teck

INTERNAL GARDEN COURTYARD

Basements usually conjure up imageries of being dark and dimly lit. In this case, an internal garden courtyard is inserted into the center of the house. A central skylight fitted with Vari-shield self-cleaning glass provides day-lighting to flood the basement area. The Vari-shield glass is self-regulating much like transition lenses to regulate the amount of day-light into the internal area. 

© Roland Tan Yeow Teck
© Roland Tan Yeow Teck

27 numbers of spherical pendants suspended at varying heights serves as an interesting counterpoint to the trees. 

Section EE
Section EE

SCREENED FAÇADE

Vertical trellised screen façade set at varying spacing follows the angulated façade to shield from the west facing sun along the front façade. 

During the day, the house takes on a very “private” front shielded by the screened wall. The house transforms in the evening when lighted as artificial lighting from within creates a warm-glow to provide glimpses of the interior. 

© Roland Tan Yeow Teck
© Roland Tan Yeow Teck

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Screen House / Poiesis Architects" 07 Dec 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/884599/screen-house-poiesis-architects/> ISSN 0719-8884
© Roland Tan Yeow Teck

蔽屋 Screen House / Poiesis Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.