the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. Brazil
  5. Estúdio Folha
  6. 2016
  7. Vila Rio Branco Office / Estúdio Folha

Vila Rio Branco Office / Estúdio Folha

  • 16:00 - 30 November, 2017
  • Translated by Pedro Vada
Vila Rio Branco Office / Estúdio Folha
© Ana Mello
© Ana Mello

© Ana Mello © Ana Mello © Ana Mello © Ana Mello + 25

  • Architects

  • Location

    Água Rasa, São Paulo - SP, 03178-200, Brazil
  • Area

    270.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • Photography

    Ana Mello, Courtesy of Estúdio Folha
© Ana Mello
© Ana Mello

Text description provided by the architects. The project consists on the renovation of a private residence, adjusting its space to the extension of an accounting firm, which demanded connections to the building next door where it was the former headquarters.

Vila Rio Branco Office / Estúdio Folha, © Ana Mello
© Ana Mello

© Ana Mello
© Ana Mello

The architectural concept intended to create a pleasant atmosphere, with integrated spaces and solutions that would provide natural lighting and ventilation, but also, we had to create a sober and low profile architecture duo to client’s request, because the company is located in a quiet street and industrial neighborhood. Therefore, the project aimed simple solutions, with neutral colors and generous openings, but located in a way that does not reveals its inside.

© Ana Mello
© Ana Mello
Section AA
Section AA
© Ana Mello
© Ana Mello

The external walls were maintained, and the main interventions were the windows and doors sizes ensuring a contemporary facade. On the other hand, all internal walls were removed through structural reinforcement, ensuring amplitude and integration between the different sectors of the office. The toilets on the ground floor were positioned in the external area, also aiming the best use of the internal spaces, as well as visual integration between the blocks.

Plan - Ground Floor
Plan - Ground Floor

The main interventions adopted in the construction were kept in their own materiality, therefore, the structure and the stairs, both metallic, as well as the precast concrete slab of the footbridge were kept apparent, incorporating the industrial profile of the neighborhood. The color black used in metallic elements, frames and light fixtures, contrasting with the white of the walls, is a striking feature in the language of the project and highlights the new in architecture.

© Ana Mello
© Ana Mello

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Estúdio Folha
Office
Cite: "Vila Rio Branco Office / Estúdio Folha" [Escritório Vila Rio Branco / Estúdio Folha] 30 Nov 2017. ArchDaily. (Trans. Vada, Pedro) Accessed . <https://www.archdaily.com/884322/vila-rio-branco-office-estudio-folha/> ISSN 0719-8884
© Ana Mello

黑白办公间,延续厂房工业风 / Estúdio Folha