the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Switzerland
  5. Wespi de Meuron Romeo architects
  6. 2017
  7. Remodel House in Ascona / Wespi de Meuron Romeo architects

Remodel House in Ascona / Wespi de Meuron Romeo architects

  • 03:00 - 21 November, 2017
Remodel House in Ascona / Wespi de Meuron Romeo architects
Remodel House in Ascona / Wespi de Meuron Romeo architects, © Hannes Henz
© Hannes Henz

© Hannes Henz © Hannes Henz © Hannes Henz © Hannes Henz + 32

© Hannes Henz
© Hannes Henz

Text description provided by the architects. The existing house, which had to be converted, is situated in an interesting urban context close to the historical core of Ascona. It’s accessible by car and by foot directly from the village and it has a romantic palm tree garden with a spectacular view over the roofs towards the Lake Maggiore and the mountains.

© Hannes Henz
© Hannes Henz

Due to its steep slope, this area is strongly influenced by high retaining walls, which are usually made in traditional natural stone.

© Hannes Henz
© Hannes Henz

The existing house doesn’t have any relation to the architecture of the surroundings; its relation to the garden has a certain quality.

Basement Floor Plan
Basement Floor Plan
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
First Floor Plan
First Floor Plan

The project responds to the location and to the terraced garden with it’s stonewalls. The choice of using natural stone with traditional plaster (combined with completely plastered walls) gives the house a new identity and integrates it naturally into the garden and the neighbourhood.

© Hannes Henz
© Hannes Henz

The existing natural stonewall along the valley side road is interrupted in order to create a new generous entrance situation with natural stone paved parking lot with an entrance gate. An additional technical- and storage room is integrated under terrain behind the remaining retaining wall.

Section A-A
Section A-A

From the entrance gate a gently rising ramp leads to the lower existing garden level, from where it’s possible to get access to each level of the house.

© Hannes Henz
© Hannes Henz

The house, which has been reduced to a simple stone cube, integrates itself into the existing garden and creates a unity with the existing stonewalls.

On the lover level there are two small and atmospheric bedrooms, the main entrance with wardrobe, a bath with sauna, a storage room and also a covered outdoor loggia.

© Hannes Henz
© Hannes Henz
© Hannes Henz
© Hannes Henz

On the upper floor there is the master bedroom with its bath and wardrobe area, the main living spaces, like the spacious living, dining, and kitchen area, which offers a great view with its large window. To the side and to the back two full glazing enables an unlimited connection with the garden and the existing stonewalls, inside and outside are experienced as one.

© Hannes Henz
© Hannes Henz

View the complete gallery

About this office
Wespi de Meuron Romeo architects
Office
Cite: "Remodel House in Ascona / Wespi de Meuron Romeo architects" 21 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/883913/remodel-house-in-ascona-wespi-de-meuron-romeo-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.