We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Maison De La Culture / Atelier 56S

Maison De La Culture / Atelier 56S

© Jeremias Gonzalez© Jeremias Gonzalez© Jeremias Gonzalez© Jeremias Gonzalez+ 21

Saint-Pierre-de-Plesguen, France
  • Architects: Atelier 56S
  • Area Area of this architecture project Area:  350
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Photographs Photographs:  Jeremias Gonzalez
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Technal, Plaka, SLV
© Jeremias Gonzalez
© Jeremias Gonzalez

Text description provided by the architects. The renovation of this old traditionnal house into a house of culture was the opportunity to redefine two public spaces and link them together. The aim of the project is to create an interaction between the important Ange Denis place to the east and the small courtyard to the West. The main architectural intervention was to open the Eastern facade, which was totally closed.

© Jeremias Gonzalez
© Jeremias Gonzalez

The existing construction is composed of a main building, and two secondary elements on each side, both are two storeys high. All the service spaces are gathered in the main building to free the wings of the building for the four required functions. Flexibily, sobriety and respect for the existing building summarize the goals of this rehabilitation project.

© Jeremias Gonzalez
© Jeremias Gonzalez

On the ground floor, in the southern wing, a third place space is created, it is an informal space that allows interactions between the visitors of the building. To the north, a multipurpose space will host conferences, expositions and concerts. On the first floor, the media library is divided between a reading room for adults and a playing and reading room for children

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Section 01
Section 01
First Floor Plan
First Floor Plan

The old stone walls are left apparent inside the library, the ground flooring is dark concrete and sometimes perforated metal for acoustic performances, above, an oak floorboards flooring offers a cosy atmosphere to all the reading areas, also, a wood fiber ceiling was chosen for acoustic comfort.

© Jeremias Gonzalez
© Jeremias Gonzalez

In the yard behind the new house of culture, tiles were saved from the existing building to compose a calm public space sheltered from the road.

© Jeremias Gonzalez
© Jeremias Gonzalez

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:35720 Saint-Pierre-de-Plesguen, France

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Maison De La Culture / Atelier 56S" 02 Nov 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/882483/maison-de-la-culture-atelier-56s> ISSN 0719-8884
© Jeremias Gonzalez

旧石屋的“文化之旅” Maison De La Culture / Atelier 56S

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.