the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hospitality Architecture
  4. France
  5. Brengues Le Pavec architectes
  6. 2017
  7. Domain of Biar Reception Room / Brengues Le Pavec architectes

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Domain of Biar Reception Room / Brengues Le Pavec architectes

  • 11:00 - 24 October, 2017
Domain of Biar Reception Room / Brengues Le Pavec architectes
Domain of Biar Reception Room / Brengues Le Pavec architectes, © RBrengues Photos
© RBrengues Photos

© RBrengues Photos © RBrengues Photos © RBrengues Photos © RBrengues Photos + 23

  • Architects

  • Location

    Route de Lavérune, Montpellier, France
  • Architects in Charge

    Julien Brengues, Lionel Le Pavec, Cléo Lévêque, Magali Richard
  • Area

    260.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Collaborators

    Richard carrelage, Made in Lavérune, Les Bories MC, Loïc Group, AB Structures, Adrianis peinture, AJ BATISOL, Qualis Consult, Electrosud, Fernandez frères, PL Rénov Plus, MCM, Atelier du métal, multizone, Duplan Serieys, Rage
  • Clients

    Domaine de Biar
  • More Specs Less Specs
© RBrengues Photos
© RBrengues Photos

Text description provided by the architects. The imposing grand ballroom of the 18th century Folie de Montpellier, emits a light and contemporary note. Following several years of restoration by the château's owner, the Domaine de Biar is identifiable by its historical and prestigious character. The renovation of the new reception hall is a highlight, offering visitors a dialogue between past and present.

© RBrengues Photos
© RBrengues Photos
Floor Plan
Floor Plan
© RBrengues Photos
© RBrengues Photos

The use of materials and textures such as steel, glass, wood and concrete complement the nobility of the original materials. The absence of a visual link between the new and the old spaces underlines the humility of the project. The wide openings in the great hall, provide a strong connection to the estate's park and its English garden.  

© RBrengues Photos
© RBrengues Photos

The brightness of the concrete flooring contrasts with the texture of the stone. At the far end of the hall, an area clad in black, conceals the bar and the kitchen on the ground floor and the bathroom on the floor above. While in the hall, the monumental fireplace imposes its majesty. The golden staircase is used to access the first floor where a glass footbridge leads to an area for the orchestra, offering a view of the entire space. Lightness and humility are the watchwords of this project

© RBrengues Photos
© RBrengues Photos

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Brengues Le Pavec architectes
Office
Cite: "Domain of Biar Reception Room / Brengues Le Pavec architectes" 24 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/882126/domain-of-biar-reception-room-brengues-le-pavec-architectes/> ISSN 0719-8884
© RBrengues Photos

古典音乐厅的现代奏章 Domain of Biar Reception Room / Brengues Le Pavec architectes