Enrique Martínez Building / Proyecto C

Enrique Martínez Building / Proyecto C

© Gustavo Sosa Pinilla© Gustavo Sosa Pinilla© Gustavo Sosa Pinilla© Gustavo Sosa Pinilla+ 24

  • Architects: Proyecto C
  • Area Area of this architecture project Area:  3740
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2017
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Aluar, Cylestone, FV
  • General Construction Manager:Horacio Bontempo
  • Structural Engineering:Pedro Gea
  • Sanitary Advisor:Labonia & Asoc.
  • Architects In Charge:Sebastián Cseh, Juan Cruz Catania
  • Project Team:Natalia Del Giudice, Pablo Bontempo, Juan Ignacio Massa, Nicolás Vicens.
  • City:Colegiales
  • Country:Argentina
More SpecsLess Specs
© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

Text description provided by the architects. In a large plot of land in the neighborhood of Belgrano a low-scale building is project, intended for multifamily housing, that typologically alternates 15 units of various sizes. The architectural structure is developed looking for the preservation of a special inherited element: an old oak near the internal front line.

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla
First Floor Plan
First Floor Plan
© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

A specially designed core achieves four units per floor, all with private palier in the type plants (1st to 3rd).  In the front, three-bedroom units with wide living rooms are developed and the back-side presents units of 4 bedrooms and large terraces. The latter are removed from the second floor to make room for the existing oak.

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

As the final finish of the project, retreats and outdoor terraces generates diverse external situations. On the fourth floor, the front retreat conceives a single three-bedroom apartment with a desk and a horizontally elongated living room. While two three-bedroom units with their own terraces are developed to the quiet part of the building. 

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

The interior design offers free and bright spaces, generating a sense of spaciousness, functionalism and comfort. In the ground floor and subsoil there are 24 parking spaces and at the end of the lot a complementary construction of picturesque character is put in value, functionalizing it to serve as support to the existing pool.

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

The front facade is proposed to strengthen the horizontal proportion of the building through a concrete grid that emphasizes the horizontal lines and a neutral and uniform ground floor enclosure in all its extension.

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

In the quiet part of the building the same criterion is used, but generating a withdrawal of the expansions that leaves the protagonism to the oak. 

© Gustavo Sosa Pinilla
© Gustavo Sosa Pinilla

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Gral. Enrique Martínez 1467, Buenos Aires, Argentina

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Enrique Martínez Building / Proyecto C" [Enrique Martínez / Proyecto C] 16 Oct 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/881123/enrique-martinez-building-proyecto-c> ISSN 0719-8884
© Gustavo Sosa Pinilla

建筑为老橡树打造“静”空间 Enrique Martínez / Proyecto C

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.