the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. mw|works architecture + design
  6. 2017
  7. Helen Street House / mw|works architecture + design

Helen Street House / mw|works architecture + design

  • 13:00 - 25 September, 2017
Helen Street House / mw|works architecture + design
© Andrew Pogue
© Andrew Pogue

© Andrew Pogue © Andrew Pogue © Andrew Pogue © Andrew Pogue + 29

Helen Street House / mw|works architecture + design, © Andrew Pogue
© Andrew Pogue

Text description provided by the architects. The clients were living on a rural property east of Seattle but found themselves drawn back to the growing vibrancy and culture of the city. They loved the peaceful setting of their old home with its quietness and easy indoor/outdoor living but it was oversized for two people and two small dogs. The new project would distill their way of living into a smaller footprint, specifically tailored to their tastes and activities.

© Andrew Pogue
© Andrew Pogue

Helen Street is on the north edge of the Madison Valley neighborhood abutting the fringe of the Washington Park Arboretum, but within easy walking distance of the village center. Early design discussions focused on a simple modern structure with a purity of materials and a quiet palette constructed on a modest budget. The home should be open, light filled and private but also transparent and open to views to the landscape. Above all, the owners described a quiet design integrated with landscape that would create a tangible calmness in the home.

© Andrew Pogue
© Andrew Pogue

The concept grew from this premise, drawing complexity from the opportunities and constraints of an urban corner lot. A courtyard in the center of the site brings light and private outdoor space deeper into the site and serves as an organizational hub for the home. The sunnier south and western fringes of the site are reserved for gardens. Territorial view corridors helped identify where the building could be very transparent and where privacy was more important. The material palette was simple with a largely glassy main level with solid volumes crisply detailed in cement panels. Floating above, the roof plane and master suite are clad in naturally weathered cedar planks. Anchoring the house around the courtyard, the outdoor chimney and garden shed are clad in heavy reclaimed timbers, stacked and blackened.

Lower Floor Plan
Lower Floor Plan
Upper Floor Plan
Upper Floor Plan

By working closely with the owner, who also managed and built the project, the design concept and execution were closely integrated from concept through fabrication. The limited construction budget was focused on key spaces and experiences while others were kept more straightforward. With a shared understanding of project goals there was a great economy of communication and efficiency in realizing the built work.

© Andrew Pogue
© Andrew Pogue

The outcome is a project that is simple but very intentional and serves as a backdrop to the landscape and the lifestyle of its inhabitants. A true collaboration.

© Andrew Pogue
© Andrew Pogue

View the complete gallery

About this office
Cite: "Helen Street House / mw|works architecture + design" 25 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/880230/helen-street-house-mw-works-architecture-plus-design/> ISSN 0719-8884
© Andrew Pogue

超脱简洁的极简之家 Helen Street House / mw|works architecture + design

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.