the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Fire Station
  4. China
  5. China Southwest Architectural Design and Research Institute
  6. 2016
  7. Fire Station of Tianfu New District / CSWADI

Fire Station of Tianfu New District / CSWADI

  • 20:00 - 12 September, 2017
Fire Station of Tianfu New District / CSWADI
Fire Station of Tianfu New District / CSWADI, Courtesy of CSWADI
Courtesy of CSWADI

Courtesy of CSWADI Courtesy of CSWADI Courtesy of CSWADI Courtesy of CSWADI + 26

Courtesy of CSWADI
Courtesy of CSWADI

Building Layout

Tianfu new district is a new urban areaAs the first fire station in Tianfu new district, it integrates office, fire control, rescue, training and publicity. It will become a high standard fire station for the future.

Courtesy of CSWADI
Courtesy of CSWADI
Site Plan
Site Plan
Courtesy of CSWADI
Courtesy of CSWADI

The original station has limited building volume, scattered construction covered too much area, make it difficult to form an overall strong image. Therefore the new design adopted centralized layout, making different function such as office building, dormitory, dining halls, multi-purpose training facility, and the public visitation gallery into an integrated arrangement as well as creating a circular layout. The function becomes compact and efficient, and creates sufficient training ground.

Courtesy of CSWADI
Courtesy of CSWADI
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Courtesy of CSWADI
Courtesy of CSWADI

Massing Design

The section of the building reflects the characteristics of the fire station. In order to create more fire truck parking space and activity space, the entire ground floor is elevated. The overhead space is 8 meters high, upper massing has large-scale overhangs that produce tension for the massing. The overhead layer is inserted by four red square boxes, accommodates the functions of the Battalion foyer, Detachment foyer, cafeteria and the smoke & heat training hall, forming the concept of "fire box". Two delicate outdoor steel stairs are interspersed between the overhead spaces, creating a focal point on the outdoor circulation.

Courtesy of CSWADI
Courtesy of CSWADI

Facade design breakthrough stereotyped conservative army’s building, and adopted concise and modern style. The upper cantilevered massing fitted with long wing-shaped shadings, effectively solve the problem of over exposure to sunlight, at the same time unify different internal function under a complete skin texture, highlighting army’s culture of uniformity.

Diagram
Diagram

In addition, the special facilities for fire stations, such as the combat uniform storage and closet, are also specially designed to fit into the overall concept.

Courtesy of CSWADI
Courtesy of CSWADI

Public Interaction

The fire station values public education, and by creating an independent touring circulation, the flow of visitors does not interfere with the fire department's daily operation: First, the publics visit the fire fighting vehicles under the overhead space, and then go through the outdoor stairway to visit the gallery on the second floor, then access to the multi-purpose training hall for fire fighting training, and then arrived in the south edge viewing platform on the second floor, the platform is in front of the training ground, easy for army review and public viewing. Finally, the steel stair in the central round opening can lead visitors to the training ground, completes the independent touring circulation. This convenient strategy for public will become a function highlight for the next generation of fire station.

Courtesy of CSWADI
Courtesy of CSWADI
Diagram
Diagram
Courtesy of CSWADI
Courtesy of CSWADI

Sustainable Design

The station is an environmental friendly demonstrative project for the army. Courtyard greenery is a tradition for army dormitory. The main building is arranged in "U" shape, introducing the sunlight and natural air into the green environment. Thebuilding uses technical strategies such as ground level elevated ventilation, rain water recycle, training hall celling level side-window ventilation, green roof, vertical façade sun shades and permeable concrete paving to improve the architectural micro climate.

Courtesy of CSWADI
Courtesy of CSWADI

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Fire Station of Tianfu New District / CSWADI" 12 Sep 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/879439/fire-station-of-tianfu-new-district-cswadi/> ISSN 0719-8884
Courtesy of CSWADI

天府新区公安消防站 / 中国建筑西南设计研究院

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.