the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Vietnam
  5. TNT architects
  6. 2016
  7. V1 House / TNT architects

V1 House / TNT architects

  • 22:00 - 31 August, 2017
V1 House / TNT architects
V1 House / TNT architects, © Triệu Chiến
© Triệu Chiến

© Triệu Chiến © Triệu Chiến © Triệu Chiến © Triệu Chiến + 40

© Triệu Chiến
© Triệu Chiến

Text description provided by the architects. We always pursue the design concept of "Architecture is a bridge", the bridge between people and people, architecture, and nature, the present and the past. When combined with the basic demands of the owner for a two-generation family, we created the V1 HOUSE.

© Triệu Chiến
© Triệu Chiến

V1 HOUSE is located in the old residential area of Vinh city in Nghe An province. It is surrounded by low-rise buildings. However, the house is facing south and the wind direction is typical of this area because Hong Mountain is in the distance in front of the house, and behind the house is Lam River. Moreover, it is 2km away from the city center square with festivals and annual fireworks.

© Triệu Chiến
© Triệu Chiến

The site is located in the lowland, flooded in the rainy season, thus the first floor is pushed higher than the road surface. The space structure is organized according to the common flooring style of Vietnamese townhouses, in order to give the owner a sense of familiarity as well as maximum efficiency in terms of area.

© Triệu Chiến
© Triệu Chiến

For us, each floor is like a different garden, alternated between small gardens and functional space. This makes the space horizontally continuous in each floor and creates an effect in the confused ambiguity, so the users, going into the house, feel go out and vice versa. It is the feeling that gives the user a vague nostalgia for courtyard space, in the traditional townhomes they used to use or garden houses surrounded by trees.

© Triệu Chiến
© Triệu Chiến
Second Level Plan
Second Level Plan
© Triệu Chiến
© Triệu Chiến

The house is modern but familiar with the previous life of the owner. The small gardens combined with the light well to get the light from the top, connecting the floor vertically, reducing the limitations of the floor structure. The house is pushed up to four floors in order to exploit the view of the building. The front of the house is in the south, consequently, it is completely open for the cool breeze. Due to the front narrow alley, the higher floors are backed up to create a view.

© Triệu Chiến
© Triệu Chiến

According to the feng shui concept of the east, the north of the house is in the crooked land, which is not good, thus we sealed off and designed a garden here, this allows all the functional space behind the house there. The view is very good, private, quiet, relaxing while avoiding cold winds in the winter.

© Triệu Chiến
© Triệu Chiến
Section 1
Section 1
© Triệu Chiến
© Triệu Chiến

Life in the V1 HOUSE is fun, like a farmer's family cultivating, caring and harvesting after office hours, they do it happily. It helps people living around close to each other. When we arrived, we were told that they had harvested clean vegetables for their neighbors... and their neighbors learning from them.

© Triệu Chiến
© Triệu Chiến

View the complete gallery

Cite: "V1 House / TNT architects" 31 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/878780/v1-house-tnt-architects/> ISSN 0719-8884
© Triệu Chiến

院非院,宅非宅 V1 House / TNT architects