the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Mexico
  5. RP Arquitectos
  6. 2014
  7. Oyamel House / RP Arquitectos

Oyamel House / RP Arquitectos

  • 13:00 - 26 August, 2017
Oyamel House / RP Arquitectos
Oyamel House / RP Arquitectos, Courtesy of RP Arquitectos +Adrián Labastida
Courtesy of RP Arquitectos +Adrián Labastida

Courtesy of RP Arquitectos +Adrián Labastida Courtesy of RP Arquitectos +Adrián Labastida Courtesy of RP Arquitectos +Adrián Labastida Courtesy of RP Arquitectos +Adrián Labastida + 17

  • Architects

  • Location

    Xalapa, Mexico
  • Architect in Charge

    Rafael Pardo Ramos
  • Area

    811.0 m2
  • Project Year

    2014
Courtesy of RP Arquitectos +Adrián Labastida
Courtesy of RP Arquitectos +Adrián Labastida

Text description provided by the architects. Oyamel emerges from the earth, shyly facing the street yet turning boldly towards the Cofre de Perote and the Pico de Orizaba, which are framed by its architectural tendency to seek the unfolding of interior space to the exterior. It exists in dialogue with its environment, on a large plot of land. The ideal place will be in the center, just at the border of the ravine, under shelter and in harmony with the greenery.

Courtesy of RP Arquitectos +Adrián Labastida
Courtesy of RP Arquitectos +Adrián Labastida

The extensive use of concrete suggests a rock in the hill; the horizontal frame houses the spaces which move in rhythm with the surroundings; walls, slab and floor which boast a tonal palette that remains primitive while the brilliance of color is left to the visuals outside. A board frame was used to reduce the waste of wood. It complements the rustic aesthetic, which is to dialogue with the surroundings. The honest lines of concrete are permeable to the landscape. The juxtaposition of the spaces evokes a photographic frame of the views of the forest.

Courtesy of RP Arquitectos +Adrián Labastida
Courtesy of RP Arquitectos +Adrián Labastida

At first sight, three solid introverted spaces jump out, jealous of the interior but open to the landscape to maintain euphony with the views. In the first are the social spaces that converse directly with the exterior through large openings covered with aluminum and crystal: the living – dining room and the game room are anchored in the same center for their synchrony of activities and the link with the pool and the terrace. 

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

In a nearby private wing, the kitchen debates with the service area, the social space and the breakfast nook which sustains an affinity with the social spaces outside.Right next to the kitchen is the covered garage for four cars, a level below the ground floor so as not to mar the façade. 

Courtesy of RP Arquitectos +Adrián Labastida
Courtesy of RP Arquitectos +Adrián Labastida

In the following space is the television room and two bedrooms for the children, with their own dressing room and bathroom. Under the shade of the third space is a contemplative terrace and a gymnasium.

First Floor Plan
First Floor Plan

A proud space parallel to the first rounds off the ridge. It hosts the master bedroom and bathroom and an ample dressing room, as well as a private television room and terrace which delights with the ethereal views of the landscape.

Courtesy of RP Arquitectos +Adrián Labastida
Courtesy of RP Arquitectos +Adrián Labastida

The concrete structure and ribbed slabs allow flexibility in the space, aside from large clearings with svelte elements that maintain a visual lightness.Steel supports are housed in the blind walls, in order to hold up the overhangs.In this home, the concrete is the finish, covering 95%

Courtesy of RP Arquitectos +Adrián Labastida
Courtesy of RP Arquitectos +Adrián Labastida

View the complete gallery

About this office
RP Arquitectos
Office
Cite: "Oyamel House / RP Arquitectos" 26 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/878435/oyamel-rp-arquitectos/> ISSN 0719-8884
Courtesy of RP Arquitectos +Adrián Labastida

山谷幽静,回响混凝土摇滚的嘶吼 Oyamel House / RP Arquitectos