the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Thailand
  5. seARCHOFFICE
  6. 2016
  7. WSS Residence / seARCHOFFICE

WSS Residence / seARCHOFFICE

  • 20:00 - 21 August, 2017
WSS Residence / seARCHOFFICE
WSS Residence / seARCHOFFICE, © Weerapon Singnoi
© Weerapon Singnoi

© Weerapon Singnoi © Weerapon Singnoi © Weerapon Singnoi © Weerapon Singnoi + 34

© Weerapon Singnoi
© Weerapon Singnoi

Text description provided by the architects. This Private Residential project was create by the owner’s programs and involvements from the first brief to the construction. The House is in a land plot which connect to the Family compound in which has open ground lawn. The site is prestige since there are not many plots of land in the area where is still Private House. Surrounded with lowrise condominium, this project is to find its own privacy using Architectural planning.

© Weerapon Singnoi
© Weerapon Singnoi

The site is quite narrow rectangular and the building efficiently occupies maximum length of the land. The House has to fit in gently with all existing houses in the master plan. Most of the openings are designed to face the courtyard while solid wall back to the high building neighbour.

© Weerapon Singnoi
© Weerapon Singnoi
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
© Weerapon Singnoi
© Weerapon Singnoi

The Architecture design of this house is the play between solid “Mass” and solid “Void”. Family members warmly live together in a 3 storeys building. Privately planned to have each own functional space and, at the same time , joined at the family area on the first floor.

© Weerapon Singnoi
© Weerapon Singnoi

The house planning is initially plan to have pocket decks sorted in the mass. They are pool, wooden porch, small garden and sometime, just space. The owner, himself , appreciate natural ventilation rather than air conditional one. So the house is carefully design to catch the natural air as much as possible, by orienting the void in such a way that, on a nice day, there is no need for air condition.

© Weerapon Singnoi
© Weerapon Singnoi

Cedar shingle, normally used for roofing, is reintroduced to perform in vertical gesture. The unique texture of the shingle volume, turns the solid cube masses into a light weight geometry volume. The mass seems to have cedar brown feathers skin.

© Weerapon Singnoi
© Weerapon Singnoi

The scale of the space and the material arrangements , makes this house seamlessly links to the original family house from the 60’s.

© Weerapon Singnoi
© Weerapon Singnoi

Most of the old furniture could fit in effortlessly in this house.
The wooden house pendulum clock is one sample.
Time suspended in the space of the Architecture.

© Weerapon Singnoi
© Weerapon Singnoi

There are elements of the late modernism and tropical architecture in the ingredients.  Maybe, the simple conclusion is , A Nostalgia Architecture to live in.

© Weerapon Singnoi
© Weerapon Singnoi

View the complete gallery

About this office
Cite: "WSS Residence / seARCHOFFICE" 21 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/878068/wss-residence-searchoffice/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.