Post Office Sněžka / Hut Architektury Martin Rajnis

Post Office Sněžka / Hut Architektury Martin Rajnis

Post Office Sněžka / Hut Architektury Martin Rajnis - Chair, Table, Shelving, BeamPost Office Sněžka / Hut Architektury Martin Rajnis - BrickPost Office Sněžka / Hut Architektury Martin Rajnis - CityscapePost Office Sněžka / Hut Architektury Martin Rajnis - Image 5 of 13Post Office Sněžka / Hut Architektury Martin Rajnis - More Images+ 8

  • Area Area of this architecture project Area :  112
  • Year Completion year of this architecture project Year :  2007
  • Photographs
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers :  AGC, Alkoplan
  • Lead Architects : Martin Rajniš, Patrik Hoffman, Jan Mach, Tom Plzenský, David Kubík, Josef Franc
Post Office Sněžka / Hut Architektury Martin Rajnis - Image 10 of 13
Courtesy of Hut Architektury Martin Rajnis

Text description provided by the architects. It’s hard to find a more difficult place for building a house than the peak of Mt. Sněžka. Wind speeds reach up to 250 km/h, winter temperatures hit record freezes, it is the most strictly protected zone of a national park.

Site Plan

How to build in such a locality without spending excess money, and create a house that would remain in the minds of the people who visit? This building is a cousin of the storage depots of Amundsen’s or Scott’s polar expeditions or the houses that you see in Greenland or the Spitzbergen Islands.

Post Office Sněžka / Hut Architektury Martin Rajnis - Image 5 of 13
Courtesy of Hut Architektury Martin Rajnis

It enters on tiptoes into the national park: it is of wood and glass, standing on delicate metal supports. In the harshest winters, it is completely closed off behind interior insulation slabs – shadowboxes – and exterior blinds, which protect it from flying bits of rock and ice.

Post Office Sněžka / Hut Architektury Martin Rajnis - Brick
© Andrea Thiel Lhotakova

Its outdoor staircase reminds you that you are climbing to the highest point of the Czech lands. An environmentally friendly wooden building, respecting nature, humanity, and the majesty of the mountains.

Post Office Sněžka / Hut Architektury Martin Rajnis - Chair, Table, Shelving, Beam
© Andrea Thiel Lhotakova
Plan and Elevations
Post Office Sněžka / Hut Architektury Martin Rajnis - Image 11 of 13
© Andrea Thiel Lhotakova

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Sněžka, Czech Republic

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Post Office Sněžka / Hut Architektury Martin Rajnis" 19 Aug 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/877957/post-office-snezka-e-mrak> ISSN 0719-8884

© Andrea Thiel Lhotakova

极寒之地的 Sněžka:世界最难建造的邮局 / e-MRAK

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.