Outhouse / MISA ARCHITECTS

Outhouse / MISA ARCHITECTS

© Zurich Shah© Zurich Shah© Zurich Shah© Zurich Shah+ 21

Vansajada, India
  • Architects: MISA ARCHITECTS
  • Area Area of this architecture project Area:  4000 ft²
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Zurich Shah
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Saint-Gobain, Jaguar, Jindal, cera
  • Lead Architects:Tarun Patel, Vipul Jiyani
  • City:Vansajada
  • Country:India
More SpecsLess Specs
© Zurich Shah
© Zurich Shah

Text description provided by the architects. Outhouse: a visible invisible extension of nature
Seated amidst agricultural farmland, this weekend house brings harmony between the natural and the built environment.

© Zurich Shah
© Zurich Shah
Site Plan
Site Plan
© Zurich Shah
© Zurich Shah

On the first visit to the site, the architect made up his mind to optimize on the setting of this project. Amid lush green farmland, away from the bustling city of Ahmedabad, this site offered a getaway into the serenity and vastness of nature.

© Zurich Shah
© Zurich Shah

The design approach was to create an enigmatic feel by camouflaging the building with the background, which offered a matchless view of the horizon. The imagination was to bring life to a poetic expression: green grass below, and the blue sky above, and the outhouse at this threshold.

© Zurich Shah
© Zurich Shah

The outhouse plan comprises a series of courtyards and private spaces, connected through an immaculate passage. This project has a living area, dining, kitchen, master bed and guest room. The courtyards embed usable outdoor spaces like the patio, swimming pool, and the entrance vestibule.

© Zurich Shah
© Zurich Shah
Sections 2
Sections 2
© Zurich Shah
© Zurich Shah

These fragmented semi-public, semi-private spaces are carefully positioned to create an array experiences while improvising on the ambiance. O The cantilevered deck turns into a pulpit in front of the graduating lawn space for audience seating.

© Zurich Shah
© Zurich Shah

The swimming pool is designed with the right amount of privacy, with a handy private shower and powder room for guests. The rooms intentionally make for an inside out living experience. The deeply shaded openings in the north and east ensure thorough daylight and shelter from the weather.

© Zurich Shah
© Zurich Shah

The exposed RCC ceiling is patterned with the bamboo curtains, with a complete green cover at the terrace. The building preserves water with its reverse boring to help recharge the ground water table.

© Zurich Shah
© Zurich Shah

Originally published on August 04, 2017. 

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Outhouse / MISA ARCHITECTS" 20 Apr 2020. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/876976/outhouse-misa-architects> ISSN 0719-8884
© Zurich Shah

Outhouse 住宅:串联功能场所,经典平面再利用 / MISA ARCHITECTS

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.