All
Projects
Products
Events
Competitions

THE CUBE – Taiyuan City of Lights / CLOU architects

THE CUBE – Taiyuan City of Lights / CLOU architects

© Shuhe © Shuhe © Shuhe © Shuhe + 29

Retail  · 
Taiyuan, China
  • Architects Authors of this architecture project CLOU architects
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Photographer Created with Sketch.
  • Architecture Project Director

    Jan F. Clostermann
  • Interior Project Director

    Jian Yun Wu
  • Photo Credits

    Shuhe
  • Project Architect

    Phi Lu
  • Project Team

    Xiaomeng Su, Ally, Yen, Claire Yu, Tait Kaplan, Tiago Tavares
More Specs Less Specs
© Shuhe
© Shuhe

‘2x Repurposed industrial boiler room in the city of Taiyuan turned into an airy gallery by CLOU architects.’

© Shuhe
© Shuhe

The boiler room had originally been built in 1982 in the city of Taiyuan, P.R. China. Real estate developer Vanke acquired the decommissioned structure and opened it as a sales room in 2010 after a renovation by Urbanus Architects. In 2016, in the course of only four months, the building was stripped to its original structure for a second time, reinforced, and once more converted into a showroom by CLOU architects. Apart from serving as a sales gallery, CLOU won over the client to operate the 2000 sqm showroom as a public building including a library, reading room, conference centre and a café.

© Shuhe
© Shuhe

Previously dark and cavernous, CLOU architects open up the structure of the boiler room using a combination of transparent and translucent glass brick in order for the building to harbour light while adding pre-function and lounge spaces around the main hall. The boiler room exterior, now made interior, is painted bright red to give depth to the façade during the day.  Glass bricks, readily available, were an ideal choice of façade material, given the breakneck speed of the renovation, and the desire to maximize the transformation with minimal means. The opacity of the glass walls changes gradually throughout the day according to the position of the sun while strong LED up-lights along the walls create a red ‘lantern effect’ at night.  

© Shuhe
© Shuhe

The black and white columns embellish the structure and provide the spatial framework for the main hall. To create a bright and airy ambience, CLOU used white terrazzo flooring, Venetian plasters walls, chrome light boxes and ceilings with Barrisol surfaces. The white finishes amplify the natural daylight that is radiated throughout the façade. In contrast, oak shelving and brown leather furniture create pockets of warm atmosphere for reading and other sedentary activities. 

© Shuhe
© Shuhe

As a positive example for adaptive re-use of buildings ‘The Cube, City of Lights’ opened its doors to the public of Taiyuan on January 10th 2017.

© Shuhe
© Shuhe

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Taiyuan, Shanxi, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "THE CUBE – Taiyuan City of Lights / CLOU architects" 24 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/876230/the-cube-nil-taiyuan-city-of-lights-clou-architects/> ISSN 0719-8884
© Shuhe

方盒子-太原城市之光 / 柯路建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.