the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Community Center
  4. Spain
  5. RAW/deAbajoGarcia
  6. 2017
  7. IMPLUVIUM / RAW/deAbajoGarcia

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

IMPLUVIUM / RAW/deAbajoGarcia

  • 05:00 - 17 July, 2017
IMPLUVIUM / RAW/deAbajoGarcia
IMPLUVIUM / RAW/deAbajoGarcia, © Montse Zamorano
© Montse Zamorano

© Montse Zamorano Courtesy of RAW/deAbajoGarcia © Montse Zamorano © Montse Zamorano + 27

  • Architects

  • Location

    Reinosa, Cantabria, Spain
  • Author Architects

    Begoña de Abajo, Carlos García
  • Collaborator Architect

    Antonio Rincón
  • Area

    1500.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Category

    • Quantity Surveyor

      Jesús Gangas
    • Quantity Surveyor (Contest)

      Miguel A. Palencia
    • Structural Design

      Juan F. De la Torre (EUTECA SL)
    • Facilities

      PROYECTA SL
    • Construction Company

      Fernández Rosillo SL
    • More Specs Less Specs
    © Montse Zamorano
    © Montse Zamorano

    Text description provided by the architects. Community Center in Reinosa
    IMPLUVIUM is a large roof built with a laminated timber structure. Its components were industrialized and assembled on site, replacing a former market demolished after a fire. The roof, together with four boxes that arise from the ground, is the necessary infrastructure that allows many events to happen, both spontaneous and programmed under the same ceiling.

    © Montse Zamorano
    © Montse Zamorano
    Exploded View
    Exploded View
    © Montse Zamorano
    © Montse Zamorano

    The squared plan of the Community Center is organized by the strategic location of the mentioned boxes and a courtyard that polarized the interior space. The courtyard is decentered to generate different scale spaces in the ground level. Also, its floor is lowered and moved in relation with the glass enclosure generating outside shaded sitting areas for the summer time and an inside adjacent bench that receives the direct sunlight through the windows during the winter.

    © Montse Zamorano
    © Montse Zamorano

    The ground floor is in continuity with the site level on the South, extending the public space towards the inside and connecting visually the whole building with the street. In addition, the strategy used in section allows the introduction of a mezzanine that hung from the main structure and offers higher privacy spaces. Its location in the perimeter creates a lineal layout for the plan with a more individual scale, taking advantage of the natural light, filtered by the wooden lattice that surrounds the building.

    © Montse Zamorano
    © Montse Zamorano
    Section
    Section
    © Montse Zamorano
    © Montse Zamorano

    The variety of particular situations, in and by the courtyard, around the space or in front of the building, generates a great flexibility of use without loosing the specificity of the different scenarios.

    © Montse Zamorano
    © Montse Zamorano

    View the complete gallery

    Project location

    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
    About this office
    Cite: "IMPLUVIUM / RAW/deAbajoGarcia" 17 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/875788/impluvium-raw-deabajogarcia/> ISSN 0719-8884
    © Montse Zamorano

    完全不同于城市肌理,这个 IMPLUVIUM 社区中心不一般 / RAW/deAbajoGarcia

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.