the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Public Architecture
  4. Japan
  5. ofa
  6. 2017
  7. "KITERASU" Model CLT Building at Kuse Station / ofa

"KITERASU" Model CLT Building at Kuse Station / ofa

  • 19:00 - 12 July, 2017
"KITERASU" Model CLT Building at Kuse Station / ofa
"KITERASU" Model CLT Building at Kuse Station / ofa, © Ken'ichi Suzuki
© Ken'ichi Suzuki

© Ken'ichi Suzuki © Ken'ichi Suzuki © Ken'ichi Suzuki © Ken'ichi Suzuki + 18

  • Architects

    ofa
  • Location

    Maniwa, Okayama Prefecture, Japan
  • Architects in Charge

    Kenichi Ohara, Ayako Fukagawa
  • Area

    70.0 m2
  • Project Year

    2017
  • Photographs

  • Structural design

    TORI-SHA/Yoko Masuda
  • Facility design

    Hiroshi Hasegawa
  • Lighting design

    Clip
  • Clients

    Maniwa City
  • More Specs Less Specs
© Ken'ichi Suzuki
© Ken'ichi Suzuki

Text description provided by the architects. This is a CLT model building built next to the station in Maniwa. The use of the building is a public toilet and a rest space.

© Ken'ichi Suzuki
© Ken'ichi Suzuki

Maniwa city has materials and technology of CLT. We proposed four things and were selected in the design competition.

1. Utilize the characteristics of CLT (Cross Laminated Timber).
2. Create an attractive woody space to show the potential of CLT.
3. People can feel the size, warmth, touch of CLT in everyday life.
4. Through this construction project, to encourage "Town Planning".

The building is a simple structure. Three large walls support three roofs. It is characterized by a large cantilevered roof and a wall with many holes.

© Ken'ichi Suzuki
© Ken'ichi Suzuki

That space is like the furniture of wood. Because not only structural members but also partition and lining were made with CLT.

© Ken'ichi Suzuki
© Ken'ichi Suzuki

We set up a relaxing terrace facing the cherry blossoms so that this building will be a comfortable space as a cycling station and a place to gather.

Floor Plan
Floor Plan
Section
Section

Since benches and cycle racks made with CLT were placed around the building, in front of the station it became a square where people can spend like a park.

© Ken'ichi Suzuki
© Ken'ichi Suzuki

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: ""KITERASU" Model CLT Building at Kuse Station / ofa" 12 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/875633/kiterasu-model-clt-building-at-kuse-station-ofa/> ISSN 0719-8884
© Ken'ichi Suzuki

卫生间的艺术修养,不得不服气的设计 / ofa

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.