We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Can Xomeu Rita / Marià Castelló Martínez

Can Xomeu Rita / Marià Castelló Martínez

© Marià Castelló© Marià Castelló© Marià Castelló© Marià Castelló+ 35

  • Architects: Marià Castelló Martínez
  • Area Area of this architecture project Area:  69
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Marià Castelló
  • Structure:Ferran Juan
  • Technical Architect:José Luís Velilla Lon
  • Archaelogical Monitoring:Glenda Graziani Echávarri
  • Collaborators:Marga Ferrer, Natàlia Castellà
  • Constructor :Motas Proyectos e Interiorismo S.L.
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Marià Castelló
© Marià Castelló

Text description provided by the architects. Can Xomeu Rita is a small dwelling that takes the name of the traditional place name of the interior of the island of Formentera where it is located. Its location in the territory responds to a space free of vegetation close to the field of wheat and oats existing in the plot, where the alignment with the existing dry stone walls coincides with the good orientation towards the South as well as with an area adequate to recover the rain water in a cistern.

© Marià Castelló
© Marià Castelló
Plan
Plan
© Marià Castelló
© Marià Castelló

The simplicity of the program is reflected in the floor plan through three strips that go from the most public facing the South with the access and the best visuals from the light porch to the night area in the North where the bedrooms are towards East and West. In the central strip there is a diaphanous space of relationship, kitchen and dining room.

© Marià Castelló
© Marià Castelló

The bioclimatic design of the house is based on the fact of taking advantage of the cross ventilation in the interior to guarantee a cool environment during the summer months, thanks to having analyzed the prevailing winds. In the same way the depth of the porch has been dimensioned to allow the contributions of solar radiation in the interior during the winter and, instead, generate shade and freshness in the summer season

© Marià Castelló
© Marià Castelló
Interior Elevation
Interior Elevation
© Marià Castelló
© Marià Castelló

The low budget of the intervention is also manifested in the tectonics of the building, which shows sincerely how it was built. Honeycomb clay block, pine wood, limestone and lime mortars are left seen as finishing forming breathable constructive solutions that bring more warmth, comfort and health to the home.

© Marià Castelló
© Marià Castelló

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Can Xomeu Rita / Marià Castelló Martínez" [Can Xomeu Rita / Marià Castelló Martínez] 14 Jul 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/875576/can-xomeu-rita-maria-castello-martinez> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.