the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Offices
  4. Spain
  5. Pich-Aguilera Architects
  6. 2016
  7. Aura’s Insurance Company Building / Pich-Aguilera Architects

Aura’s Insurance Company Building / Pich-Aguilera Architects

  • 17:00 - 9 February, 2018
Aura’s Insurance Company Building / Pich-Aguilera Architects
Aura’s Insurance Company Building / Pich-Aguilera Architects, © Simón García
© Simón García

© Alberto Tallón © Simón García © Alberto Tallón © Alberto Tallón + 23

  • Cpnstruction

    Calaf
  • Measurement

    Enric Vijande
  • Installations

    RAC Arquitectura
  • Specialist

    Angel Sendarrubias
  • Principal Team

    Felipe Pich-Aguilera. Teresa Batlle. Margherita Aricó. Jordi Camps. Jordi París. Pau Casaldaliga. Ute Müncheberg. Angel Sendarrubias.
  • More Specs Less Specs
© Simón García
© Simón García

Text description provided by the architects. This report is about the integral remodeling of Aura’s insurance company building, located in the urban center of Santa Coloma de Gramenet, inside the metropolitan area of Barcelona.

© Simón García
© Simón García

The project main objectives are the integral remodelling of the current building in order to update and revitalize its image from the street side view, make flexible, optimize and modernize the interior spaces, as so to adequate the building’s overall to its new needs and accessibility.

Section
Section

The current building had had, throughout his life, numerous alterations, mainly on its underground levels, ground level and attic. The need of providing it with a new customer service forced the appearance of wider spaces, make the accesses easier and supply them with natural zenithal lightning.

© Alberto Tallón
© Alberto Tallón

The restoration is based principally on achieving open spaces; improve light conditions, ventilation and natural comfort, with the consequent optimization and improvement of the installations, finishes and the corporative image of the company.

© Alberto Tallón
© Alberto Tallón

There are three special remarkable aspects of the architectural ensemble, the building image from its main façade, which dialogues with the local government; the possibility to provide exterior space, place of cohabitation and rest; and as a last point the need to supply lower levels with natural light from a big skylight.

Schematic Section
Schematic Section

A new light plane, attached to the main façade of the building, acts as a sieve for the light coming from the outside, protection of the privacy of the work, so as a communication element of the company.

© Simón García
© Simón García

The façade is mainly composed by a big metal weave that holds numerous light points of Led illumination, with a rhythm and size designed on project and customized with the client specifications. Integrating the light as a main layer that acts as a filter makes the work on the openings and carpentry of the offices like a second, non conditioned by the urban requirements of the surroundings layer, but focused on its own needs.

The combination of layers which forms the planes of the cover takes a special significance in the building. The contemporary architecture identifies itself more often with the enveloping elements which react to a multiple functionality, climate and formalization conditioners inside the urban context where it’s placed.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Pich-Aguilera Architects
Office
Cite: "Aura’s Insurance Company Building / Pich-Aguilera Architects" [Oficina AURA Seguros / Pich-Aguilera Architects] 09 Feb 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/874342/auras-insurance-company-building-pich-aguilera-architects/> ISSN 0719-8884