All
Projects
Products
Events
Competitions

Stadskantoor Venlo / Kraaijvanger Architects

Stadskantoor Venlo / Kraaijvanger Architects

© Ronald Tilleman © Ronald Tilleman © Ronald Tilleman © Ronald Tilleman + 16

  • Architects Authors of this architecture project Kraaijvanger Architects
  • Area Area of this architecture project
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2016
  • Photographer Created with Sketch.
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Accoya, De Vorm, Derako, GIRA
  • Lead Architect

    Hans Goverde
  • Landscape

    Copijn landscape architects
  • Team for Kraaijvanger Architects

    Hans Goverde, Vincent van der Meulen, Bart van der Werf, Edward Timmermans, Jan-Hein Franken, Annemiek Bleumink, Anja Mueller, Hiroko Kawakami
  • Lead interior architect for Kraaijvanger Architects

    Daniela Schelle (associate partner)
  • Team for Kraaijvanger Architects (interior)

    Daniela Schelle, Remco Visser, Bart van der Werf and Patrick Keijzer
  • Office Concept Consultant

    Veldhoen & Company
  • Construction Consultants

    WSM Constructeurs, Heythuysen
  • Electrical Engineer Consultant

    Royal Haskoning, Nijmegen
  • Transport Consultant

    Royal Haskoning, Nijmegen
  • Engineering Consultant

    Royal Haskoning, Nijmegen
  • Construction Physics / Fire Safety

    Royal Haskoning, Nijmegen
  • Construction Costs

    Houten
  • Advisors C2C

    C2C ExpoLab, Venlo
  • Construction

    Laudy construction and development, Sittard
  • Engineering

    Envo Groep BV (commissioned by Laudy construction
  • Electrical engineering

    TES Installatietechniek, Tilburg (commissioned by Laudy construction)
More Specs Less Specs
© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

Text description provided by the architects. The Venlo region is the world’s first to fully embraced the principles of cradle-to- cradle (C2C), not only did they set this goal for themselves - all products and materials, at all levels of operation, must be 100% reusable and environmentally friendly in production, use and re-use - they also actively attract companies and entrepreneurs with these ambitions. It is therefore logical that when the need for new municipal offices arose Venlo commissioned this project to be C2C.The sustainable and transparent City Hall is an important step in the development of the Maaswaard district, located on the east bank of the river Meuse. The design includes office space, a plaza, a public hall with exhibition space, meeting rooms, a garage and a bicycle parking for visitors and employees.

© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

The town hall draws services that were previously spread across Venlo together in an open and accessible building.The most striking element of the building is its green façade, with 200m² currently the largest in the world; more than 100 different plant species in the façade contribute to biodiversity and a cleaner environment. The adjacent provincial road is a substantial source of pollution, the façade filters 30% of NOx and SO3 from the air and offsets the particulate matter generated by 3000m² of motorway.Warmth collected by the greenhouse on the top floors provides heating for the building. In combination with the green façade, a solar chimney and heat storage in the soil it functions as natural air conditioning, circulation and climate control.

© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

The open and uncluttered public hall on the ground floor houses the municipal service desks, while office floors in the tower above focus on a healthy working environment, with a wide variety of individual and adaptable workspaces. Daylight is let in as deep as possible thus minimizing energy consumption.

© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman
Section
Section
© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

The eye catching core of stairs and voids form the central link between floors, being a place of interaction and inviting physical activity the core is also designed to allow for a natural airflow and replace the need for mechanical ventilation.Everything in the building is designed with circularity in mind. Where daylight is not adequate LED is used. The water cycle is aimed at minimal wastage, rain and water from sinks is purified by a constructed wetland roof for watering the green facade and flushing toilets.City Hall Venlo is a tangible proof of a sustainable vision.

© Ronald Tilleman
© Ronald Tilleman

All suppliers are C2C certified, sometimes along the way. Thanks to material passports all products used are catalogued and at the end of their life in the City Hall suppliers take their products back for high-grade re-use.

Northern Facade
Northern Facade

The construction is future-proof; the interior is built independently of the supporting structure and thus leaves a possible change of function a future option. On a smaller scale there is room for unforeseen developments in the field of sustainability, all building-related systems can be replaced without major interventions.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Venlo, The Netherlands

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Stadskantoor Venlo / Kraaijvanger Architects" 27 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/872129/stadskantoor-venlo-kraaijvanger-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.