Château La Coste Art Gallery / Renzo Piano Building Workshop

Château La Coste Art Gallery / Renzo Piano Building Workshop
Château La Coste Art Gallery / Renzo Piano Building Workshop  - Image 1 of 29
© Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT

Château La Coste Art Gallery / Renzo Piano Building Workshop  - Image 2 of 29Château La Coste Art Gallery / Renzo Piano Building Workshop  - Image 3 of 29Château La Coste Art Gallery / Renzo Piano Building Workshop  - Image 4 of 29Château La Coste Art Gallery / Renzo Piano Building Workshop  - Image 5 of 29Château La Coste Art Gallery / Renzo Piano Building Workshop  - More Images+ 24

Aix-en-Provence, France
  • Design Team : J. Moolhuijzen, D.Rat, M.Van der Staay, K.Lim, O.Aubert, C.Colson, Y.Kyrkos
  • Client : SCEA Château La Coste
  • City : Aix-en-Provence
  • Country : France
More SpecsLess Specs
Château La Coste Art Gallery / Renzo Piano Building Workshop  - Image 5 of 29
© Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT

Text description provided by the architects. The new building designed by RPBW rises in the heart of the grapevines of the prestigious Château La Coste realm.

Château La Coste Art Gallery / Renzo Piano Building Workshop  - Image 3 of 29
© Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT

This 285 sq. meters pavilion aims at both displaying art and preserving wine. Due to the natural topography of the soil, it was decided to carve a 6 meters deep valley in the earth so as to fully incorporate the building into the vineyard. The pure glazed façades and roof contrast with the simple exposed concrete used for both the retaining and the exhibition walls. The partly buried building highlights the roof covered with a sail fastened to thin metal arches. These arches echo the graphical layout of the grapevines, enabling to integrate the sail into the vineyard. As a kite, the sail flies and lands, emphasizing all at once the lightness and horizontalness of the building. 

Château La Coste Art Gallery / Renzo Piano Building Workshop  - Image 12 of 29
© Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT
Château La Coste Art Gallery / Renzo Piano Building Workshop  - Image 27 of 29
Sketch
Château La Coste Art Gallery / Renzo Piano Building Workshop  - Image 9 of 29
© Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT

Inside, sculpture and photography exhibitions are displayed into a 160 sq. meters gallery benefiting from natural light. The remaining surface is dedicated to wine preservation. Thus, the exhibition space is surrounded by wine cellars whose scale is evidenced by the alcoves at the entrance of the gallery.

Château La Coste Art Gallery / Renzo Piano Building Workshop  - Image 11 of 29
© Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT
Château La Coste Art Gallery / Renzo Piano Building Workshop  - Image 29 of 29
Tensile Fabric Roof Plan
Château La Coste Art Gallery / Renzo Piano Building Workshop  - Image 16 of 29
© Maurits van der Staay

From the reception building, the visitors will follow a path to the RPBW pavilion. At the end of the trail, a slight slope leads the visitors to the exhibition gallery’s entrance. At the back of the building, a space dedicated to sculpture is extended by a water mirror that largely reflects the full width of the pavilion.

Château La Coste Art Gallery / Renzo Piano Building Workshop  - Image 2 of 29
© Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Château La Coste Art Gallery / Renzo Piano Building Workshop " 18 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871645/chateau-la-coste-art-gallery-renzo-piano-building-workshop> ISSN 0719-8884

© Stephane Aboudaram | WE ARE CONTENT

沉寂许久的伦佐·皮亚诺新作:La Coste 庄园艺术馆

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.