the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Library
  4. Belgium
  5. OFFICE Kersten Geers David Van Severen
  6. 2014
  7. University Library / OFFICE Kersten Geers David Van Severen

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

University Library / OFFICE Kersten Geers David Van Severen

  • 05:00 - 24 May, 2017
University Library / OFFICE Kersten Geers David Van Severen
University Library  / OFFICE Kersten Geers David Van Severen, Courtesy of Office KGDVS
Courtesy of Office KGDVS

Courtesy of Office KGDVS Courtesy of Office KGDVS Courtesy of Office KGDVS Courtesy of Office KGDVS + 10

Courtesy of Office KGDVS
Courtesy of Office KGDVS

Text description provided by the architects. The new library for the faculty of Architecture and Urbanism of the University of Ghent can be considered a large, pavillion-like piece of furniture, inserted under the bacony of the existing Physics hall. The accessible, three-storied cupboard forms a complete perimeter around the central, atrium-like space, enforcing its monumental scale. Both the lendable collection as well as the more precious books which can only be consulted, are presented visibly around it.

Floor Plan
Floor Plan
Section
Section

The perimeter of cupboards, realised completely as a bolted construction of prefabricated steel elements, contains passages, stairs, desks and corridors, and organises both the library itself as the access to the multiple backof ces and auxiliary functions. A system of vertically sliding, perforated panels allows for the cupboards to be closed off, protecting the collection during lectures and other events, while keeping it visually present.

Courtesy of Office KGDVS
Courtesy of Office KGDVS
Courtesy of Office KGDVS
Courtesy of Office KGDVS

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
OFFICE Kersten Geers David Van Severen
Office
Cite: "University Library / OFFICE Kersten Geers David Van Severen" 24 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/871635/university-library-office-kersten-geers-david-van-severen/> ISSN 0719-8884
Courtesy of Office KGDVS

Ghent 校园图书馆 / OFFICE Kersten Geers David Van Severen

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.