the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Office Buildings
  4. Japan
  5. Takeru Shoji Architects
  6. 2015
  7. Wow! Sta. / Takeru Shoji Architects

Wow! Sta. / Takeru Shoji Architects

  • 19:00 - 11 May, 2017
Wow! Sta. / Takeru Shoji Architects
Wow! Sta. / Takeru Shoji Architects, © Koichi Satake
© Koichi Satake

© Koichi Satake © Koichi Satake © Koichi Satake © Koichi Satake + 13

  • Project Architect in Charge

    Yuki Hirano
  • Structural Design

    Tetsuya Tanaka (Tetsuya Tanaka Structural Engineers)
  • Lighting Design

    Yutaka Inaba (FOR LIGHTS)
  • More Specs Less Specs
© Koichi Satake
© Koichi Satake

Text description provided by the architects. Wow! Sta. is situated in Horinouchi, in the Central Ward of Niigata City - an area where the city center gradually begins to give way to the suburbs. The scenery lining the nearby main road is dominated by large commercial and retail buildings and their accompanying signage.

© Koichi Satake
© Koichi Satake

The businesses, houses and multilevel apartments that sprawl out from Niigata Station constitute this typical inner-city area.

Located just one street back from the main road with its dazzling lights and the din of the traffic, we find an area that is surprisingly calm, unlit by even street lights. 

© Koichi Satake
© Koichi Satake

Our site bisects these two vastly different environs, in an area where rules concerning pace and time, scale and ambiance are not clearly defined. In order to bring some order to this disarray, and to inject life into the area while building a bridge between these contrasting environments, we wanted this project to embody the following two apparent features:

First, the inclusive nature of the area, with its associated sense of locality. And second, the attractive nature of the area to outsiders, with its associated suburban accessibility and common spaces.

© Koichi Satake
© Koichi Satake

The realization of this project, a multipurpose complex, entailed land selection, programming, construction, management, rethinking the typical problems associated with both urban and suburban projects from a vantage point somewhere between the two.

© Koichi Satake
© Koichi Satake

The three story building is steel-framed, employing round steel bar bracing.The first floor is occupied by a restaurant, which spills out into a park-like outdoor dining area. The second floor comprises office space, enclosed by trees rising up from the garden below. Within this area is a large central table seating eight - conducive not only to office work but also less formal gatherings. The third floor houses a multipurpose rental space incorporating a kitchen and bathroom, which opens onto an outdoor area.

Floor Plans
Floor Plans

All these areas with their varying functions are linked by a path spanning the three floors. Via this path, one can wander the building as one wanders a shopping district, safely enclosed by the building but still able to enjoy the light filtering through the surrounding foliage within touching distance.

© Koichi Satake
© Koichi Satake

Wow! Sta. is its own small integrated town, its own small park, and its own cobblestone alley with its attendant nooks and crannies. The activity of those within and without can be seen, heard and wholeheartedly observed.

Rather than just a staid building, it's our hope that Wow! Sta. will become an environment from which new ideas will spring forth to involve and invigorate the local community.

Section
Section

When evening falls and light flickers out from between the facade's wooden louvers, when children point and gaze up at the lights, when the smell of soup wafts up from the restaurant, and when voices echo through the garden from the floors above and below. When all these everyday stimuli intermingle to fill one's senses, one can get a sense of the effectiveness, and more so the potential, of this project.

© Koichi Satake
© Koichi Satake

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Takeru Shoji Architects
Office
Cite: "Wow! Sta. / Takeru Shoji Architects" 11 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/870986/wow-sta-takeru-shoji-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.