All
Projects
Products
Events
Competitions

FG75 Studios / A2OFFICE

FG75 Studios / A2OFFICE

© Al.Ma Fotografia | Alexandra Marques © Al.Ma Fotografia | Alexandra Marques © Al.Ma Fotografia | Alexandra Marques © Al.Ma Fotografia | Alexandra Marques + 67

Residential  · 
Porto, Portugal
  • Architects Authors of this architecture project A2OFFICE
  • Area Area of this architecture project
    330.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2017
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Cimenteira do Louro, Gercima, Golmar, Plaka
  • Author

    Alberto Dias Ribeiro
  • Collaboration

    Ana Fareleira
  • Measurement and Gesture

    AZU
More Specs Less Specs
© Al.Ma Fotografia | Alexandra Marques
© Al.Ma Fotografia | Alexandra Marques

Text description provided by the architects. This project is about the rehabilitation of a building with original construction dated from the end of the 19th century, with 4 floors and inserted in a plot with 176.80sqm.

Floor Plans
Floor Plans

In a two-family genesis building it was intended to install a multifamily program consisting of 6 studios and respective storage in the basement.

© Al.Ma Fotografia | Alexandra Marques
© Al.Ma Fotografia | Alexandra Marques

The building, kept in its structural and functional skeleton, has in the original staircase a prominent element. From the entry floor to the ground floor was created a new ladder to replace an inoperable one.

© Al.Ma Fotografia | Alexandra Marques
© Al.Ma Fotografia | Alexandra Marques
Section
Section
© Al.Ma Fotografia | Alexandra Marques
© Al.Ma Fotografia | Alexandra Marques

Due to the asymmetrical positioning of the original staircase, which was intended to be maintained, the remaining spaces of the interior demolitions, all of them different, led to solutions of apartments all of them equally distinct but with common standards. Thus, in the apartments with higher ceilings one was introduced a mezzanine leaning on an open space; in others an "island" solution was tried which divides social and private area of the apartment without enclosing the spaces allowing the desired spatial and luminous fluidity. The apartments on the ground floor and the upper floor have characteristics that make them equally different, as far as the organization of space is concerned.

© Al.Ma Fotografia | Alexandra Marques
© Al.Ma Fotografia | Alexandra Marques

The amount of materials, colors and textures was purposely reduced, in the case of relatively small spaces, the objective was to maximize the luminosity and simplicity of spaces, so that they will be ready to receive the objects and "things" of future users.

© Al.Ma Fotografia | Alexandra Marques
© Al.Ma Fotografia | Alexandra Marques

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Porto, Portugal

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "FG75 Studios / A2OFFICE" [Estúdios FG75 / A2OFFICE] 12 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/870894/fg75-studios-a2office/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.