Workshop AWEL Andelfingen / Rossetti+Wyss architects

Workshop AWEL Andelfingen / Rossetti+Wyss architects

© Jürg Zimmermann © Jürg Zimmermann © Jürg Zimmermann © Jürg Zimmermann + 14

Andelfingen District, Switzerland
  • Area Area of this architecture project Area:  480
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Photographs Photographs:  Jürg Zimmermann
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Contec AG, Erne Holzbau, Gate construction, Roofing, Wood construction:
  • Architect In Charge: Mark Aurel Wyss
  • Structural Engineers: Lüchinger+Meyer Bauingenieure AG, Zürich - Switzerland
More Specs Less Specs
© Jürg Zimmermann
© Jürg Zimmermann

"The workshop is a statement of reduction of means, creating a sculptured body made of piled up load-bearing elements. Everything that is necessary is there, with nothing superfluous added. The only wooden structure relates to the oldest buildings in Switzerland and is AAA sustainable. The timber used regrows in Switzerland in 18 minutes". Mark Aurel Wyss, Rossetti+Wyss architects, Zurich, Switzerland

© Jürg Zimmermann
© Jürg Zimmermann

The Canton of Zurich wanted to add a new building to its waterways engineering operations center to house vehicles and machines and to serve as a workshop for carrying out detail work. The concept for the building draws on traditional agricultural construction while at the same time, so to speak, realizing a childhood dream: stacking up and layering simple wooden blocks to build an elementary structure. The workshop is made up of 36 solid wood elements. Each element has its own structural effect, protecting the space and forming part of the whole. Everything that is necessary is there, with nothing superfluous added. The solid timber support structure is visible both inside and out. Restraint is the creative byword here. But the simplicity is anything but ordinary.

© Jürg Zimmermann
© Jürg Zimmermann
Section
Section
© Jürg Zimmermann
© Jürg Zimmermann

The workshop draws on the principles of log construction – taking it to new and undreamt-of dimensions. The wooden elements can be interconnected on the building site in only two days, so that what are for the most part soft components come together to form a stable structure.

The timber used regrows in Switzerland in 18 minutes.

© Jürg Zimmermann
© Jürg Zimmermann

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Andelfingen District, Switzerland

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Workshop AWEL Andelfingen / Rossetti+Wyss architects" 05 May 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/870011/workshop-awel-andelfingen-rossetti-plus-wyss-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.