All
Projects
Products
Events
Competitions

Cabin in Chamonix / Pierre Marchand Architects

Cabin in Chamonix / Pierre Marchand Architects

© Pascal Tournaire © Pascal Tournaire © Pascal Tournaire © Pascal Tournaire + 32

Chamonix-Mont-Blanc, France
  • Construction Managers: ERM
  • Structural Engineering: Stebat
  • Thermal And Fluids Engineering: Cetralp
  • Clients: Private
More Specs Less Specs
© Pascal Tournaire
© Pascal Tournaire

Text description provided by the architects. At the request of long time clients, we designed and supervised the construction of a new cabin in the Chamonix valley.  The site is located within a residential compound built in the 50’s. A cabin dating from the original master plan was on the lot.

The location benefits from sweeping and stunning views over the Mont Blanc skyline. This majestic view was the starting point of the design.

© Pascal Tournaire
© Pascal Tournaire

After a first programmatic study, it quickly became clear that the existing cabin was not suited for its new use. Thermal constraints and the project’s goals didn’t justify a remodeling of the existing structure.

© Pascal Tournaire
© Pascal Tournaire

The decision to build a new cabin was therefore taken. It opened the way for a contemporary design allowing a full control over the energy consumption. Thoughts were given to maximizing the heating and ventilation systems. A double split flow system heat exchanger design coupled to an efficient oil boiler was adopted.

© Pascal Tournaire
© Pascal Tournaire

The project was designed around two themes: the view and the quest to maximize direct sun light. A heliodon allows to analyze the sun’s impact on the lot and the building. The 3 dimensional modeling of the project on the actual site allowed us to precisely appreciate the amount of natural light coming into the future cabin and frame future views over the Mont Blanc from the interiors. Designed with a mixed insulation, the house is entirely built with a concrete structure and a larch wood panel cladding system.

© Pascal Tournaire
© Pascal Tournaire

The larch panels are designed as a louvered cladding system for the main facades in order to keep views from bathrooms located on the ground and 1st floors. The larch wood used for the facades has special heated treatment in order to hold the color and stop the soot.

Site Plan
Site Plan
Floor Plan
Floor Plan

The project is set up in its natural surroundings with a stoned base with a log cabin on top. The base houses the technical functions and the garage. The project was built over a short 9 months period.

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Chamonix-Mont-Blanc, France

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Cabin in Chamonix / Pierre Marchand Architects" 25 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/869731/cabin-in-chamonix-pierre-marchand-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.