All
Projects
Products
Events
Competitions

Kampos House / Lantavos Projects

Kampos House / Lantavos Projects

© George Messaritakis © George Messaritakis © George Messaritakis © George Messaritakis + 46

Kampos, Greece
  • Architects: Lantavos Projects
  • Area Area of this architecture project Area: 141.6
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2016
  • Photographs Photographs: George Messaritakis
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Apavisa, BRIGHT, BTicino, CARRON, FABBRO BRUNO, GSI
© George Messaritakis
© George Messaritakis

Text description provided by the architects. The house is located within the boundaries of the settlement of Kampos, at the Cycladic island of Paros. Its natural presence is enhanced by the sublime rural landscape surrounds it, which consists of cereal fields, small vineyards and olive-trees. It provides accommodation for a family of five all the year round, a situation entails a living organization, unlike the typical holiday house.

© George Messaritakis
© George Messaritakis

During the design stage, particular emphasis was given to the analysis of local characteristics and conditions, such as the strong light of Cyclades and the wind, for everyday contact with nature and outdoor living. These greatly contributed to the design of the house, the aesthetic elaboration of which resulted from a modern and austere approach, without the use of exceeding decorative features.

© George Messaritakis
© George Messaritakis
Floor Plan
Floor Plan
© George Messaritakis
© George Messaritakis

The building form derives from the deconstruction of a single rectangular prism, (an archetypal building form of the island), as a starting point for the formation of a void (veranda) protected from the strong northerly winds. The removed volume is placed above the ground floor as an independent space for relaxation or hospitality, where one can enjoy unobstructed views towards Pounta area and Antiparos island, making use of a 95 m² roof terrace.

© George Messaritakis
© George Messaritakis
© George Messaritakis
© George Messaritakis

Of the two rectangular prisms on the ground floor, one recedes slightly in relation to the other, in order to reveal a part of the veranda and lead to the entrance. These two volumes form the backbone of the house. The first accommodates the day-to-day living areas, the second houses the private ones, family bedrooms and bathroom, with the auxiliary spaces linking the two.

© George Messaritakis
© George Messaritakis

The orientation and shaping of the building volumes, the strategically positioned single small window in the northern side, the careful installation of a façade insulation system to avoid thermal bridging, as well as, additional elements like wooden pergolas, are all enhancing the energy performance of the dwelling in response to local conditions.

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "Kampos House / Lantavos Projects" 07 Apr 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/868451/kampos-house-lantavos-projects/> ISSN 0719-8884
© George Messaritakis

Kampos 住宅 / Lantavos Projects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.