All
Projects
Products
Events
Competitions

De Componist / HVE Architecten

De Componist / HVE Architecten

© Peter de Ruig © Peter de Ruig © Peter de Ruig © Peter de Ruig + 16

Housing  · 
Den Haag, The Netherlands
  • Architects Authors of this architecture project HVE Architecten
  • Area Area of this architecture project
    25770.0 m2
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2013
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Eternit, Lei Import BV, VGM
  • Architect in Charge

    Gerrit van Es
  • Photographs

  • Other participants

    Woonzorg Nederland,
  • Constructor

    Kanters TBI
More Specs Less Specs
© Peter de Ruig
© Peter de Ruig

Text description provided by the architects. Senior Housing De Componist

The large housing block ‘De Componist’, designed by HVE Architecten, is situated in a park area. The green-grey slate cladding and the sand coloured masonry of the building’s base result in a natural look that blends well with its green surroundings.

© Peter de Ruig
© Peter de Ruig

The project consists of a mix of 175 regular and social housing apartments, divided in group housing with common spaces and apartments for people over 55 years of age.

Site Plan
Site Plan

On the north side the lot of 30 x 200 meters borders on a forest strip that is part of the old forest ‘Meer en Bos’. On the other side the project is adjacent to a sports field and a primary school. The entire building envelope has been translated into a composition of volumes that form one continuous building with a multitude of semi-public spaces and vistas. Each volume is clearly defined by a draped shell of green-grey slate cladding. Within this framework the side walls, access galleries and private balconies are located. Through the use of different building heights, the view from the adjacent neighbourhood to the forest is maintained. The trees remain visible above the lower volumes. 

© Peter de Ruig
© Peter de Ruig

A three story high cut-out in one of the central volumes creates a public route for pedestrians and a direct view to the forest strip on the other side of the building.

© Peter de Ruig
© Peter de Ruig
Section
Section
© Peter de Ruig
© Peter de Ruig

This cut-out space, which is illuminated by lighted surfaces in the wall and ceiling, forms the central point of a large (semi) public space on which all main entrances of the building complex are situated. Through the overlap of the passageway and the entrance area, a place of social activity, a lively urban space has been created.

Floor Plan
Floor Plan

The entrances, the openings in the slate cladded facade skin and other special elements in the building complex have been cladded with copper coloured metal sheets, creating a uniform architectural language and orientation markers for the tenants and visitors of the senior housing complex.

© Peter de Ruig
© Peter de Ruig

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Wijndaelerplantsoen, 2551 Den Haag, The Netherlands

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "De Componist / HVE Architecten" 23 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/867493/de-componist-hve-architecten/> ISSN 0719-8884
© Peter de Ruig

组装住宅 / HVE Architecten

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.