All
Projects
Products
Events
Competitions

Parking Garage Cliniques Universitaires Saint-Luc / de Jong Gortemaker Algra + Modulo architects

Parking Garage Cliniques Universitaires Saint-Luc / de Jong Gortemaker Algra + Modulo architects

© Lieven van Landschoot © Lieven van Landschoot © Lieven van Landschoot © Lieven van Landschoot + 65

Parking  · 
Woluwe-Saint-Lambert, Belgium
  • Architects Authors of this architecture project Modulo architects, de Jong Gortemaker Algra Architects
  • Project Year Brands with products used in this architecture project
    2016
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Jansen, Maccaferri, Mennens, Novenco, Saint-Gobain
  • Architect in Charge

    Tycho Saariste (dJGA), Maurits Algra (dJGA), Christopher Banderier (dJGA), Jériémie Commenne (MOD), Lieven van Landschoot (MOD)
  • Client

    Cliniques Universitaires Saint-Luc
  • Contractor

    Delens-Cit Blaton-Thiran 
  • Adviser

    ELLYPS
More Specs Less Specs
© Lieven van Landschoot
© Lieven van Landschoot

Text description provided by the architects. De Jong Gortemaker Algra, together with architecture firm Modulo, based in Brussels, and engineering firm Ellyps, designed a staff parking garage with a capacity of 985 cars for Cliniques Universitaires Saint-Luc in Brussels. This resulted in a fluent structure integrated with the site.

© Lieven van Landschoot
© Lieven van Landschoot

Parking garages are often labeled as mere functional industrial buildings rather than being referred to as inspiring architecture. Yet the parking garage is often the first place of contact with, in this case, the hospital and should therefore serve as a warm welcome for the visitors. This parking project at Saint-Luc is made into a positive first encounter, by selecting natural materials, providing abundant daylight and emphasizing contextual connection.

© Lieven van Landschoot
© Lieven van Landschoot
Sketch
Sketch
© Lieven van Landschoot
© Lieven van Landschoot

The Parking Garage
In a rather loose assemblage of hospital buildings, residential buildings and parking area, we designed a parking garage, both clear and attractive, that is skillfully embedded in the topography, thereby structuring the site.
On top of three underground parking decks, the two above ground decks of the building, bridge the terrain gradient between street level and the green roof, where a garden connects to the adjacent residences.



© Lieven van Landschoot
© Lieven van Landschoot
Floor Plan
Floor Plan
© Lieven van Landschoot
© Lieven van Landschoot

We challenged ourselves to also make the underground decks clear and pleasant. 
By introducing a sinuous ‘canyon’ encompassing the garage that allows light and air to reach even the lowest deck. Natural light and this (eventually green) canyon-wall contribute to orientation and ensure a positive experience for the user.
The facades, made of meandering hardwood slats (FSC), naturally relate to the character of the canyon. An appealing building, nicely embedded and with added value for the user is the result.



The structure is calculated in view of a potential building on top of the parking garage.

© Lieven van Landschoot
© Lieven van Landschoot

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Avenue Hippocrate 10, 1200 Woluwe-Saint-Lambert, Belgium

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Parking Garage Cliniques Universitaires Saint-Luc / de Jong Gortemaker Algra + Modulo architects" 21 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/867487/parking-garage-cliniques-universitaires-saint-luc-de-jong-gortemaker-algra-plus-modulo-architects/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.