the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. stephenson STUDIO
  6. 2014
  7. Cefn Castell / stephenson STUDIO

Cefn Castell / stephenson STUDIO

  • 04:00 - 24 March, 2017
Cefn Castell / stephenson STUDIO
Cefn Castell  / stephenson STUDIO, © Andrew Wall photography
© Andrew Wall photography

© Andrew Wall photography             © Andrew Wall photography             © Andrew Wall photography             © Andrew Wall photography             + 14

      © Andrew Wall photography
      © Andrew Wall photography

      Text description provided by the architects. The site is remote occupying a spectacular panoramic view location overlooking Cardigan Bay. The clients’ brief was to provide a family home with three bedrooms maximizing the views and unique nature of the location. The clients’ passion for art and sculpture was to be referred to in the design. The house plan is abstracted as a Mondrian inspired painting, which is hung at the heart of the house. The stone remains of a 400 year old cottage were re-used for the new boundary wall offering privacy and textural contrast of the ‘traditional’ juxtaposing ‘the new’. The new house separates from the wall with a glass slot roof, visually suggesting the house delicately “kisses” the wall.   

      Axonometric
      Axonometric

      All rooms enjoy a view to the panorama beyond the site as well as intimate views internally visually linking spaces through the floor plans inside to out. Visual links are abundant through the plan via pivot doors which compartment spaces down on their closure. A sliding glass screen opens to the external secluded courtyard into the plan of the living spaces. Two bedrooms have been arranged to provide closure of the plan to the private inner courtyard. The bedrooms are located to act as a retreat away from severe weather conditions. 

      © Andrew Wall photography
      © Andrew Wall photography

      At first floor is a master bedroom and en-suite. A glazed wall overlooks the sea and coastline. The en-suite bath projects out from the plan for sea and sky views. From the bedroom, further views back across the fields, to the mountains and Criccieth Castle are on offer from the stairwell via glass slot windows. 

      Floor Plan
      Floor Plan
      Floor Plan
      Floor Plan

      The new house is a defining and epoch making change to what existed previously. The Local Planning Authority were fully supportive from the pre-planning consultation and duly granted consent by delegated powers. They recognized the rigor of the design and theory which fully complied with current planning policy.  Elevations are about framing, layering of materials and solid and void. A steel frame structure and combination of rendered masonry and lightweight timber frame construction allowed for the large expanse openings to be created. The extrusion of the first floor references the maritime theme of coastal observation stations, whilst massing up the approach view of the house set within its own private walled courtyard.  

      © Andrew Wall photography
      © Andrew Wall photography

      A parking courtyard provides hardscape surfaces with views out onto the large lawned garden area to the sea view. The plan of the house is extruded out to form an external terrace area with a level change of approximately 300mm.  

      © Andrew Wall photography
      © Andrew Wall photography

      View the complete gallery

      About this office
      stephenson STUDIO
      Office
      Cite: "Cefn Castell / stephenson STUDIO" 24 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/867288/cefn-castell-stephenson-studio/> ISSN 0719-8884