the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Tourist Stop Hardanger Fjord / Huus Og Heim Arkitektur

Tourist Stop Hardanger Fjord / Huus Og Heim Arkitektur

Tourist Stop Hardanger Fjord / Huus Og Heim Arkitektur
© Huus og Heim Arkitektur
© Huus og Heim Arkitektur

Architects: Huus og Heim Arkitektur Location: Ullensvang, Hardanger Fjord, Norway Client: Norwegian Public Roads Administration Structural engineer: Dipl. Ing. Florian Koche AS Landscape architect: Thor Sigurd Thorsen Project area: 500 sqm Design year: 2009 Images: Courtesy of Huus og Heim Arkitektur

The project is located along Sørfjorden in Hardanger, Norway. The project is a part of the National Tourist Routes in Norway. The tourist stop will serve as a main attraction on the tourist route along the Hardanger fjord.

© Huus og Heim Arkitektur
© Huus og Heim Arkitektur

The site is characterized by the steep landscape where the site is now a vast open space. This as a result of a gradual realignment of the road. Over the years the steep hillside has established a large open area between the road and the fjord. This has also resulted in a greater vertical cut towards the site. A proposed avalanche project along the site will increases these features. The project will help to repair and bring back the natural landscape features and create a visual connection between today’s cutting and the slope towards the fjord. As an environmental strategy, we want the project to deal with the challenges of the avalanche protection project along the stretch of road. When it comes to this work, it will generate substantial surplus mass that is difficult to deposit. The project makes it possible local storage of 15,000 cubic meters of rubble.

By using gabions the mass will be effectively stored locally, and the top of the structure will be planted with natural vegetation. Each column has a volume of about 70 cubic meters and are 12 meters at its highest. The geometry is based on an equilateral triangle in the top and bottom where the interface between these forms a hyperbolic paraboloid that gives straight lines from bottom to top. The column is narrowest at the base and extends gradually upward to create room on the ground floor while you get a coherent structure with large openings in the ceiling of the structure.

main plan
main plan

The plan has a simple build up with a gradually rising ground from parking in the southeast to the outdoor area to the northwest. The landscape will “melt” together with the ground to the west. The top side of the landscape is made accessable and provides a great variation in terms of ability to different zones and view conditions.

model 02
model 02

Cite: Andrew Rosenberg. "Tourist Stop Hardanger Fjord / Huus Og Heim Arkitektur" 06 Nov 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/86474/tourist-stop-hardanger-fjord-huus-og-heim-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments