the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Articles
  3. Raffles City Ningbo / SPARCH

Raffles City Ningbo / SPARCH

Raffles City Ningbo / SPARCH
© Crystal CG
© Crystal CG

International architecture practice SPARCH shared with us their new mixed-use development Raffles City Ningbo, consisting of an office tower, a residential tower and a retail podium. It is located to the east of the Yuyao River, within the Jiangbei district, next to the Ningbo historical downtown, China. More images and architect’s description after the break.

Designed by SPARCH in conjunction with Meinhardt (MEP consultant), Arup (fire engineer), MVA (traffic consultant) and the Ningbo local design institute (LDI), an experienced world class team to make this development a successful development for Ningbo.

© Crystal CG
© Crystal CG

The project is the final phase of CapitaLand’s overall masterplan and development of plots 1 to 5. Plots 1 to 4 are high-end residential and apartments, plot 5 is the mixed-used component, designed not just as the community service facilities for plots 1 to 4, but considered as the catalyst development of the Jiangbei District, the new city downtown.

The site planning strategy for plot 5 is to provide two different kinds of the spatial experiences, “Fast Express” and “Soft Leisure”.

The retail podium sits at the intersection of two main city roads: South Daqing Road & Jingjia Road, as the “Fast Express” interface for the city, showing the speed, power and image of rapidly expanding Ningbo. The 90-m high office tower located at the corner of these two main roads will be the exciting visual link from Jiefang Bridge, the main connection between Jiangbei District and the historical downtown cross the Yuyao River. In front of the office and retail podium, a sunken plaza creates a dynamic space link between the South Daqing Road and Jiangjia Road, also connecting to the future the subway station. And at the rear of podium, facing the four residential plots, the serviced apartment & central sunken courtyard provide a quiet public space as the “Soft Leisure” interface to the residential community.

© Silkroad
© Silkroad

The envelope of the office, residential and podium block will be clad using Low E double glazing, and a variety of insulated cladding materials. The roof of the podium block provides natural daylight to the shopping atrium; the translucent skylight is surrounded by a natural green landscape.

© Silkroad
© Silkroad

RETAIL PODIUM The retail podium will act as a magnet to the new CBD central business district, providing entertainment, food and beverage, retail therapy and landscaped public space.

The podium is over four levels + roof top restaurant and comprises retail and entertainment facilities.

The entry sequence from South Daqing Road is though a glazed rotating door below a protected triangulated glazed canopy. Once inside, you are connected with a dynamic 3 dimensional experience of intersecting diagonal bridges at the 4 upper levels of the retail podium with a backdrop of the atrium skylight casting shadows and dappled daylight into the space below. This natural daytime illumination will change into a multicolored soft lighting palette at nighttime.

© Silkroad
© Silkroad

Levels B1 and Level 1 have a direct link to the landscape, reinforcing and underlining the importance of green connections throughout the development, exceeding the green requirements set out by the Ningbo Planning Department.

Levels 1-3 provide a variety of retail experiences interconnected across an expansive central atrium with visual and physical connection to the external courtyard spaces via terraces and window decks.

Level 4 of the podium is the entertainment zone providing, cinema, electronic game, restaurants and special retail shops such as a DVD, music, and hobby (model) shop.

© Silkroad
© Silkroad

There are 2 sunken courtyards, one is an island wrapped by landscaping, the other courtyard is located adjacent to the main entrance links to the subway is wrapped by retail units.

Surrounding the sunken courtyards, are water features, timber decked walkways, open lawns, and feature planters.

The podium façade facing the sunken courtyard is layered in a topographical manner reducing the apparent scale of the building in relationship to the human scale and character of the sunken courtyard and landscaped strategy.

The landscaped roof level is a special destination and attractor for the project and a further enhancement of the communal leisure space.

The podium roof landscape acts as moderating link between the retail facilities, the office and the residential tower, a natural, tranquil, and simple green footprint, a refuge space within the overall business development.

© Christian Taeubert
© Christian Taeubert

600m² Food and Beverage accommodation lines and animates the edge of the podium landscape atrium serving the building interior and exterior from floating decks and pavilions.

OFFICE TOWER The office tower is a 15-storey high, facetted squared shape in plan. A winter garden spatial void is cut through the vertical South façade, thus acting as a key element to the tower, increasing a natural flow of air through the internal space and providing key views from the tower towards the river and facilitating an extension of the green landscape strategy vertically through the building. The office tower starts from level 5 over the 4 levels of retail below.

The building envelope changes at this point as an expression of the junction between retail and office and the changing nature of the retail components it shrouds within a frameless glass façade.

© Christian Taeubert
© Christian Taeubert

The office tower façade is combination of clear glazed vision panels, translucent fritted glass panels and panels with solid infill. The solid panels provide a 50:50 ratio of solid and glazing to meet the desired criteria of reducing dependency on cooling and cooling and maintaining the highest possible environmental standards for the façade and associated systems.

SERVICED APARTMENTS Sited on the north-western site of the development, the tower consists of 20 levels of apartment units, 1 level of clubhouse/sports facilities and a ground floor lobby that provides business communication facilities as well as fine dining restaurants for the residents and public.

The serviced apartment tower stands alone adjacent to the retail podium and sunken courtyard. It houses 160 luxury apartment units, enhancing Ningbo city’s position as a focal point for high-end living. The tower houses a mixture of studio apartments, 1 BR and 2BR units designed with simple, classical modern elegance appropriate to this developing city quarter.

© Christian Taeubert
© Christian Taeubert

The clubhouse provides residents with the exclusive use of a swimming pool and gym with views towards the river edge, away from the buzz of the city. The southern façade of the tower is composes as long, slim and elegant strips of balconies that maximize the vantage view towards the river while it gradually morphing into a ribbon of sleek aluminum panels.

The overall form of the tower is not unlike a bamboo (a plant that is connected with righteousness and dignity in Chinese culture) growing through the elegantly designed landscape/waterscape and pedestrian decks surrounding the tower, to represent a spiritual connection to the local Chinese culture.

Architecture, Landscape & Interior Design: SPARCH Location: Ningbo, China Design Directors: Stephen Pimbley, Jan Clostermann Team: Christian Täubert, Chengming Xu, Jacky Chen, Yuhua Chen, Cary Cheng, Jiakai Guo, Javen Ho, Akin Jabar, Ren-Jie Li, Wenhui Lim , Minghao Liu, Wenhui Lu, Oren Rabinowitz, Shufan, JianYu Wu, Wenzhen Yee, Leo Zhang, Zhanghua Local Design Institude: NingBo Architecture Design Institude MEP consultant: Menhardt China Quantity Surveyor: DLS Façade Engineering: RFR Paris Specialist Structure Engineering: RFR Paris Lighting consultant: BPI Traffic Engineering: MVA Fire Engineering: ARUP Signage: Trycool Interior Design Ascott Hotel: SLA Site: 27,899 sqm Photographs: Crystal CG, Silkroad, Sparch, Christian Taeubert

© Christian Taeubert
© Christian Taeubert

View the complete gallery

See more:

Articles
Cite: Sebastian Jordana. "Raffles City Ningbo / SPARCH" 19 Oct 2010. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/82902/raffles-city-ningbo-sparch/> ISSN 0719-8884
Read comments