the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. QUATRE
  6. 2016
  7. House and Office / QUATRE

House and Office / QUATRE

  • 05:00 - 8 March, 2017
House and Office / QUATRE
House and Office / QUATRE, ©  Samuel Defourny
© Samuel Defourny

©  Samuel Defourny               ©  Samuel Defourny               ©  Samuel Defourny               ©  Samuel Defourny               + 26

  • Architects

  • Location

    Welkenraedt, Belgium
  • Architects in Charge

    Daphné Römer, Eric De Tiège, Nathalie Donckels, Gilles Desirotte
  • Area

    250.0 m2
  • Project Year

    2016
©  Samuel Defourny
© Samuel Defourny

Text description provided by the architects. The project, comprised of a house and offices, is situated on the last vacant plot in the street. The central location, close to the various municipal services (railway station, bus station, schools, shops), and the home office will optimize daily runs and facilitate the use of soft modes of transport.  

©  Samuel Defourny
© Samuel Defourny

The position in the street has limited surface wastage on three facades. Furthermore, this implantation has completed the urban fabric. The volumetry of the building corresponds to that of other houses in the street: the main volume is street facing and the "annex" volume is established only on the ground floor. The project is aligned with the street facing facades, as well with the adjacent volumes on the level of the bedrooms. 

©  Samuel Defourny
© Samuel Defourny

The platform roof corresponds to other volumetries present in the street. The raising of the living area above the street level creates flow with the garden (located one and a half meter above street level), allows viewing of the activity in the architectural office located in the semi basement and provides constant natural light. 

©  Samuel Defourny
© Samuel Defourny

The materials are modelled on materials that cover the facades and gables in the street. The street facade is clad with aluminium scales placed as diamonds, while the rear gables and facades are covered with cement-fibre siding of the same size. These materials are light and they correspond to the technique of the supporting wooden-frame structure. 

Section
Section

Given its high degree of insulation (wood frame, passive triple glazed windows, orientation, double flow ventilation system), the project does not require a central heating system but is only equipped with a complementary pellet heater. 

©  Samuel Defourny
© Samuel Defourny

This project, in general, was designed with the view in mind to integrate the current ecological context, as much in terms of its location, its materials and its technical implementation. 

©  Samuel Defourny
© Samuel Defourny

The interior is dressed with natural materials, contrasting with the rigor of the exterior architecture. The basement is made entirely of precast concrete. The ground floor is covered from floor to ceiling with boards of light ash wood. This cover also provides decoration and warmth to the space. Integrated lighting has been preferred for ecological and economic concerns. Light colors have been applied to the walls and floor in order to optimize lighting and increase the brightness. 

©  Samuel Defourny
© Samuel Defourny
Cite: "House and Office / QUATRE" 08 Mar 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/806701/house-and-office-quatre/> ISSN 0719-8884
©  Samuel Defourny

兼具办公的住宅 / QUATRE