Casa el Vigilante / RUIZSOLAR Arquitectos

Casa el Vigilante / RUIZSOLAR Arquitectos

Casa el Vigilante  / RUIZSOLAR Arquitectos - Image 2 of 27Casa el Vigilante  / RUIZSOLAR Arquitectos - ChairCasa el Vigilante  / RUIZSOLAR Arquitectos - Stairs, HandrailCasa el Vigilante  / RUIZSOLAR Arquitectos - Stairs, Handrail+ 27

Zapallar, Chile
  • Structural Calculation : Gerardo Fercovic M.
  • Lighting : Matias Ruiz M.
  • Architect In Charge : Matias Ruiz M
  • City : Zapallar
  • Country : Chile
More SpecsLess Specs
Casa el Vigilante  / RUIZSOLAR Arquitectos - Windows, Facade
© Pablo Casals Aguirre

Text description provided by the architects. The landscape’s horizon behaves as the limit between two spaces. Vertical lines expressed in solid geometric concrete structures are presented in a simple manner, indicating a timid balance between the full and the empty.  

Casa el Vigilante  / RUIZSOLAR Arquitectos - Chair
© Pablo Casals Aguirre

Balance between the public and the private is the concept that guides the whole project’s program. Located in the north-central area of Chile, the project serves the purpose of being a shelter and place for observation of nature’s beauty. A two bedrooms, one restroom and lounge and kitchen space first floor, where its formal and spatial duality sets the stage for the physical expression of the chosen building materials and where reinforced concrete pillars and walls, connected via crystals are the ones in charge of finally delimiting this single ample contemplation space. 

Plan
Section
Plan

Both bodies are vertically connected by the stairway, over which, and parallel to it, a skylight can be found; the last natural light entrance of the space.

Casa el Vigilante  / RUIZSOLAR Arquitectos - Stairs, Handrail
© Pablo Casals Aguirre
Casa el Vigilante  / RUIZSOLAR Arquitectos - Stairs, Handrail
© Pablo Casals Aguirre
Casa el Vigilante  / RUIZSOLAR Arquitectos - Stairs, Handrail
© Pablo Casals Aguirre

In contrast, an opaque single volume second floor, lined with 2x1 wood only connected to the outside by a window on each room, windows which become the evidence of the existence of their corresponding spaces on this floor.  

Casa el Vigilante  / RUIZSOLAR Arquitectos - Image 7 of 27
© Pablo Casals Aguirre

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Casa el Vigilante / RUIZSOLAR Arquitectos" 28 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/806249/casa-el-vigilante-ruizsolar-arquitectos> ISSN 0719-8884
© Pablo Casals Aguirre

维吉兰特住宅 / RUIZSOLAR Arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.